Nieuws van Bonaire

Minister Dekker opent gevangenis op Bonaire

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker I Foto Arenda Oomen

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker I Foto Arenda Oomen

Door René Zwart©

Den Haag – Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker zal op 6 november de officiële opening verrichten van de nieuwe gevangenis op Bonaire. De Justitiële Inrichting Caribisch Nederland is sinds eind augustus in gebruik.

Al bij de toetreding van Bonaire tot het Nederlandse staatsbestel in 2010 was duidelijk dat de toenmalige gevangenis moest worden vervangen omdat deze niet voldeed aan de internationale normen ten aanzien van veiligheid en mensenrechten. In afwachting van nieuwbouw werden midden in Kralendijk containercellen geplaatst.

In februari 2015 gaf staatssecretaris Fred Teeven het startsein voor de bouw van het 40 miljoen dollar kostende complex bij Plantage Aruba. Er is capaciteit voor 113 gedetineerden. Ook veroordeelden uit Sint Eustatius en Saba worden er ondergebracht.

Grote vooruitgang is dat er een aparte afdeling is voor jeugdigen die er bovendien vakonderwijs kunnen volgen. Er is ruimte voor zinvolle dagbesteding en sport. Ook de arbeidsomstandigheden voor het personeel zijn er op vooruit gegaan. Minister Dekker beperkt zijn bezoek tot Bonaire. In 2013 was hij als staatssecretaris van Onderwijs ook al eens op het eiland.

Rocargo

 

Deel dit artikel