Nieuws van Bonaire

Cft oneens met Bonaire dat de deadlines te streng zijn

Cft-voorzitter Raymond Gradus. Foto Berber van Beek

Cft-voorzitter Raymond Gradus vindt de deadlines waaraan Bonaire moet voldoen niet te streng I Foto Berber van Beek

Door René Zwart©

Den Haag – Het College financieel toezicht is het oneens met de Bonairiaanse gedeputeerde van Financiën Hubert Martis dat de wettelijke termijnen voor het indienen van de begroting, de jaarrekening en de voortgangsrapportages te streng zijn.

De gedeputeerde belegde vorige week een persconferentie waarin hij reageerde op de kritiek van het Cft dat de eilandelijke overheid te weinig vooruitgang boekt om haar financieel beheer op orde te krijgen. Martis beklaagde zich onder meer over de onhaalbaarheid van de deadlines en suggereerde dat het Cft hem daarin gelijk geeft. ,,De praktijk wijst uit dat de deadlines behaald kunnen worden”, benadrukt Cft-voorzitter Raymond Gradus echter. ,, Zo heeft bijvoorbeeld Saba ondanks het passeren van orkanen Irma en Maria tijdig de jaarrekening 2017 en de voortgangsrapportages 2018 ingediend. Inmiddels is ook de ontwerpbegroting 2019 van Saba door het Cft van advies voorzien. Overigens heeft ook Bonaire in het verleden tijdig ontwerpbegrotingen en jaarrekeningen ingediend.” Het huidige BC loopt met het indienen van de ontwerpbegroting 2019 en de Jaarrekening 2017 maanden achter.

Martis wekte in zijn persconferentie tevens de indruk dat het Cft vindt dat Bonaire er financieel niet goed voor staat en de belastingen moet verhogen. ,,Deze suggestie is tijdens ons bezoek aan Bonaire niet aan de orde geweest. Wel besproken is dat de compliance van lokale belastingen zeer laag is, terwijl de Belastingdienst Caribisch Nederland een veel hogere compliance heeft. Daarom is de suggestie gedaan de afhandeling van lokale belastingen over te dragen naar de BCN”, aldus Gradus.

Deel dit artikel