Nieuws van Bonaire

Echo gaat verder met herbebossen bij Kach’i baka exclusion area

Echo gaat verder met herbebossen bij Kach’i baka exclusion area

Kralendijk – In opdracht van het openbaar lichaam Bonaire zal de stichting Echo doorgaan met het aanplanten van de 10 herbebossing gebieden. Namelijk bij de Kach’i baka terrein langs de Kaminda Onima ter hoogte van Fontein komt er op 20 oktober 500 plantjes bij. Natuurlijk kunt u ook meehelpen tijdens dit boomplantdag.

Het gaat om een gebied waar in het verleden door de dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij proeven zijn gedaan met het telen van grassoorten die goed tegen droogte bestand zijn. Deze locatie is sinds Juli 2017 een van de 10 herbebossing gebieden van Stichting Echo. In november vorige jaar werdt er bij Kach’i Baka (Kunuku LVV- Fontein) 1000 boompjes door vrijwilligers geplant. Het resultaat is niet zo best als bij andere dichtbegroeide gebieden maar de meeste soorten uit de vorige regenseizoen hebben de droogte en zout wel overleefd. Het gebied was dit jaar nog traditioneel omheind met cactus wat ook ter meer bescherming dient. Morgen gaat Echo op de rest van het gebied van maar één hectare nog 500 inheemse planten zetten die het best in dit gebied zou kunnen overleven.

Rocargo

Omdat Bonaire warm, droog en rotsachtig is, gaat de natuurlijke ontwikkeling van planten vaak traag. Herbebossingsprojecten kunnen de natuur een handje helpen. Meer bomen betekent dat de wortels de grond beter kunnen vasthouden bij harde regenbuien. Door bladafval wordt een vruchtbare bodem opgebouwd en kan de grond meer water opnemen waardoor de bomen beter groeien. Bomen halen ook stof uit de lucht. Verder zijn bomen belangrijk omdat ze ons schaduw bieden. Daarnaast bieden bomen onderdak en voedsel aan dieren. Het gebied zal voorzien worden van wandelpaden en blijft zoals altijd opengesteld voor het publiek. Echo gaat verder met herbebossen bij Kach’i baka exclusion area

Echo vraagt hulp van de bevolking voor het planten van de 500 zeldzame inheemse bomen tijdens de tweede Kach’i Baka Boom Plant Dag. Deze is op 20 oktober van 8uur s’morgens tot 12 uur. Aan het einde biedt Echo een hapje en een drankje aan alle deelnemers die mee helpen om de Natuur van Bonaire extra groen te maken.

Gelieve comfortabele kleding en outdoor/ werk schoenen aandoen. Andere handige dingen om mee te nemen:
• Fles water
• Zonnebrand

• Deet of ander instectenspray
• Tuinhandschoenen (optioneel) • Tuingereedschap (optioneel)

Iedereen is uitgenodigd om mee te helpen ! Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het telefoonnummer +599 701-1188. Echo gaat verder met herbebossen bij Kach’i baka exclusion area

 

Deel dit artikel