Nieuws van Bonaire

Knops gefascineerd door banden in het Koninkrijk

,,Soms botst het", aldus staatssecretaris Knops over de koninkrijksrelaties I Foto Nico van der Ven
,,Soms botst het", aldus staatssecretaris Knops over de koninkrijksrelaties I Foto Nico van der Ven

,,Soms botst het”, aldus staatssecretaris Knops over de koninkrijksrelaties I Foto Nico van der Ven

Door René Zwart

Den Haag – Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties begon zijn bijdrage aan het debat over de begroting met een persoonlijke beschouwing hoe hij zijn eerste jaar heeft ervaren:

,,Het afgelopen jaar een jaar was waarin ik veel dingen heb meegemaakt en een hele steile leercurve heb gehad, maar waarin ik ook nog meer gefascineerd ben geraakt door de banden die wij binnen het Koninkrijk hebben. Dat zijn banden die eigenlijk altijd via mensen lopen. Ik heb in het grote aantal werkbezoeken dat ik heb afgelegd aan de Caribische delen van het Koninkrijk telkens ervaren dat die band diep beleefd wordt. Dat heb ik hier ervaren in het debat in de Tweede Kamer gisteren, bij de inbreng van de verschillende woordvoerders, maar dat heb ik ook gemerkt tijdens mijn bezoeken. Ik denk uiteindelijk dat we dat moeten koesteren.

Dat laat onverlet dat er ook weleens geschillen zijn, dat er ook weleens meningsverschillen zijn. Maar het is wel heel belangrijk dat wij die band op een goede manier onderhouden. Maar soms zitten we toch in twee werelden: de Haagse wereld en de Caribische wereld. Het is niet per definitie zo dat wij uitgaan van verschillende uitgangspunten, maar soms botst dat. Ik vind het een taak van ons allen om op al die momenten de dingen die niet goed gaan aan de kaak te stellen, maar tegelijkertijd ook altijd de ambitie te hebben om het samen beter te doen.

Dat is ook mijn persoonlijke drijfveer. Ik wil dat de mensen op de eilanden het beter krijgen. En dat kan alleen maar met vereende inzet van iedereen. Daarom kiest het kabinet voor maatwerk en effect. Dat betekent heel simpel: niet alle eilanden zijn gelijk, niet alle opgaven zijn dezelfde, dus we moeten die eilanden voorwaarts helpen op manieren die hen zelf ook het meest aanspreken. Soms gaat dat heel goed, soms is er nog het een en ander te doen.

Rocargo

Het adagium dat ik daarbij hanteer, is “more for more, less for less”. Heel simpel: als het goed gaat, worden de eilanden beloond; als het niet goed gaat, helpen we de eilanden om het beter te gaan doen. Er zijn heel veel verschillen, ook in de prestaties, in hoe dat gaat, als het gaat om financieel beheer of goed bestuur. Daarom vind ik dat we de eilanden tekort zouden doen als we ze in al hun diversiteit, achtergrond en cultuur op dezelfde wijze zouden behandelen. Wel gelijkwaardig, niet gelijk. En it takes two to tango, zeg ik altijd, dus van beide kanten moet die inzet er zijn. Als die er niet is, zullen we dat ook moeten uitspreken.”

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo