Nieuws van Bonaire

Koraal reproductie, een magische nacht op het rif van Bonaire – Vastgelegd op film

Koraal reproductie, een magische nacht op het rif van Bonaire – Vastgelegd op film

De koralen planten zich slechts eenmaal per jaar voort en dit hangt af van de watertemperatuur, de maan en hun eigen timing.

De beste kans om dit te ervaren is tijdens een nachtduik of snorkelen in september of oktober, zeven nachten na volle maan. Dat is precies wat de biologen van STINAPA vorige week deden en ze hebben het vast kunnen leggen op film.

De timing tijdens deze magische nacht op 1 oktober was perfect. Toen de biologen van STINAPA om 21.30 uur het water in gingen, konden ze kleine ei-bundels zien in elke poliep van de sterkoralen.

Alle koralen laten tegelijkertijd deze bundels los, die zowel eitjes als zaadjes bevatten, zodat ze zich met andere koralen verderop op het rif kunnen voortplanten. Zodra een koraal de ei-bundels laat gaan en deze opstijgen naar het water oppervlak, nemen andere koralen dat waar. Ze kunnen elkaar als het ware ruiken.

Niet alle soorten koralen planten zich in dezelfde nacht voort. Op 1 oktober, toen de biologen van STINAPA ging duiken, waren het de sterkoralen. Als je meer wilt weten over wanneer en waar koraal reproductie waar te nemen, bekijk dan een koraal reproductie kalender. Op basis van voorgaand jaar is er een schatting gemaakt wanneer de verschillende soorten koralen reproduceren. Link naar een kalender: http://www.researchstationcarmabi.org/predictions-coral-spawning-2018/  

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo