Nieuws van Bonaire

Clean Coast Bonaire telt 1345 sigarettenpeuken op strand van Te Amo!

Clean Coast Bonaire telt 1345 sigarettenpeuken op strand van Te Amo!

KRALENDIJK – Op 15 september organiseerde Selibon wederom een eiland brede clean up op Bonaire in het kader van “World Clean Up Day”. Clean Coast Bonaire en Sea Turtle Conservation Bonaire sloegen op deze dag de handen ineen om het strand van Te Amo Beach schoon te maken.

Clean Coast Bonaire heeft juist dit strand geselecteerd om te kunnen achterhalen welke soorten afval er door strandbezoekers worden achtergelaten. In totaal werden er 2.423 items verwijderd over een afstand van 50 meter en vervolgens gecategoriseerd door burgerwetenschappers. Sigarettenpeuken vormden, met 1345 items, zesenvijftig procent het van het totaal aangetroffen afval. Daarnaast werden er veel metalen doppen (360 stuks) en plastic doppen (119 stuks) geteld.

Hoewel plastic rietjes wereldwijd worden bestempeld als grote vervuiler, blijkt uit onderzoek dat sigarettenpeuken een groter probleem vormen. Sigarettenpeuken zijn gemaakt van een soort plastic die celluloseacetaat wordt genoemd. Het afbraakproces van een peuk duurt 2 tot 10 jaar.

De oostkust van Bonaire wordt geteisterd door de plastic soep die via verschillende zeestromingen ons eiland bereikt. Clean Coast Bonaire probeert met het in kaart brengen van dit aangespoelde afval een bijdrage te leveren aan een lange termijn oplossing. Aan de hand van de gevonden items, kunnen we echter concluderen dat de vervuiling aan de westkust van ons eiland wordt veroorzaakt door de strandgebruikers van Te Amo. Dit probleem kan alleen worden opgelost indien strandbezoekers bereid zijn om hun vervuilende gedrag aan te passen.

Op zaterdag 13 oktober organiseert Clean Coast Bonaire het volgende strandonderzoek bij Boca Onima, van 8.00 tot 10.00. Voor meer informatie kunt u een email sturen naar 7seascare@gmail.com of contact opnemen via Boneiru Duradero Portal.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo