Nieuws van Bonaire

Wereld Alzheimer dag 21 september 2018

 

In de maand september wordt overal ter wereld aandacht besteed aan dementie als ernstig gezondheidsprobleem. Door de toenemende vergrijzing van de maatschappij zal het aantal mensen met dementie de komende decennia zeker stijgen. Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen.

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Door middel van deze dag wordt deze aandoening onder de aandacht gebracht van overheden en ons allemaal. Voor 2018 is het thema op Wereld Alzheimer Dag: Every 3 seconds someone in the World develops dementia. In het kader hiervan wordt op deze dag wereldwijd het rapport: World Alzheimer Report 2018 – The state of art of dementia research gelanceerd.

Wetenschappelijk onderzoek helpt om een beter beeld te krijgen van de oorzaken van dementie en hoe deze aandoening te voorkomen is. Zeker is dat een gezonde en actieve leefstijl het risico op dementie kan verminderen. De naasten van mensen met dementie moeten leren om te gaan met iemand die verandert en steeds afhankelijker wordt van de mensen in zijn omgeving. Van belang is dat we ons de mensen met dementie blijven herinneren als de mensen die ze waren en hen met respect benaderen.

Op Bonaire wordt aandacht besteed aan dementie door de Fundashon Alzheimer Bonaire (FAB). FAB is vooral actief voor mensen met dementie en hun naasten. Gedurende de maand september organiseert FAB verschillende activiteiten, zoals lezingen, een radiotour, voorlichting in samenwerking met crèches, een songfestival en spelletjes voor de bewoners en bezoekers van Kas di Kuido, een informatieavond en een high tea. Al deze activiteiten zijn bedoeld om de bevolking van Bonaire meer inzicht te geven in wat dementie is en hoe er mee om te gaan. U kunt meer lezen over Alzheimer op de website van de FAB, www.alzheimer-bonaire.com.

Deel dit artikel