Nieuws van Bonaire

24 Jaar gevangenisstraf voor moord op Pado Josephia

Op 30 mei 2018 werd op Bonaire Pado Josepha door drie schoten dodelijk getroffen. Tegen de pas 22-jarige schutter K.M.C. heeft het Openbaar Ministerie (OM) BES 24 jaar gevangenisstraf geëist. Tegen de net 18-jarige man B.V.J.T. die als bestuurder heeft opgetreden werd 6 jaar gevangenisstraf geëist.

C. was jaloers op het slachtoffer omdat hij een relatie had met zijn ex-vriendin en had al een aantal keren aangegeven hem te willen doden. Op die 30ste mei liet hij zich door T. met de auto naar de woning van het slachtoffer brengen aan de Kaya Kitara. Nadat het slachtoffer naar buiten was geroepen werd hij omstreeks 20:00 uur buiten zijn woning doodgeschoten. Het OM vindt dat de schutter voor moord moeten worden veroordeeld. De schutter is al eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een poging tot moord en liep nog in een proeftijd. Ondanks alle hulp die C. eerder heeft gehad van een veelheid van instanties is hij opnieuw in de fout gegaan. Het OM vindt dat de maatschappij lang moet worden beschermd tegen C. en eiste een gevangenisstraf van 24 jaar. De 18-jarige bestuurder moeten volgens het OM worden veroordeeld voor het behulpzaam zijn bij het plegen van de moord. Hij bestuurde op verzoek van C. de auto waarmee de schutter naar de Kaya Kitara is gereden en hij was door C. geïnformeerd over het doel. Voor de medeplichtigheid aan moord heeft het OM een straf geëist van 6 jaar gevangenisstraf waarvan 2 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Omdat er bij deze jonge man nog voldoende aanknopingspunten zijn voor hulp is het belangrijk om, nadat hij een groot deel van zijn straf heeft uitgezeten er nog een stok achter de deur is. De aangeboden hulp en het toezicht van de Reclassering is namelijk niet vrijblijvend.

De rechter doet over 3 weken, op 5 oktober om 13.30 uur, in deze zaak uitspraak.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo