Nieuws van Bonaire

Opkomst leden rampenorganisatie onverwacht getest

Kralendijk – ‘Dit is een alarmerings-en opkomstoefening. ‘Het is nu coördinatieniveau 2. Je dient op te komen. Meld je zo spoedig mogelijk op het bestuurskantoor.’ Met deze boodschap werden de leden van de rampenbestrijdings- en crisisbeheersingsorganisatie Bonaire afgelopen vrijdagmiddag onverwacht opgeroepen.

Bij een ramp of crisis is het belangrijk dat de leden zo snel mogelijk naar de afgesproken locaties komen voor het krijgen van een beeld en de acties die noodzakelijk zijn voor de bestrijding en de hulpverlening.

Op Bonaire werken diensten en organisaties met coördinatieniveaus 1, 2 en 3. Voor de insiders is dan onmiddellijk duidelijk welke teams moeten verzamelen.

Bij coördinatieniveau 2 zijn dat bijvoorbeeld:

    • Het Commando Plaats Incident: het team dat op de locatie van de ramp of crisis aan de slag gaat met de bestrijding en eerste hulpverlening
    • Het Overleg Coördinatoren ESF-groepen Bevolkingszorg/Public Care: Dit team bestaat uit verschillende organisaties die samenwerken om de gevolgen van een crisis of ramp te verzachten.
    • Het Eilandelijk Beleidsteam: het team met de Gezaghebber als voorzitter

De alarmerings- en opkomstoefening vormde de afsluiting van een intensieve opleidings- en trainingsweek op Bonaire. Als afsluiting bedankte de gezaghebber iedereen voor hun snelle opkomst, sprak zijn vertrouwen uit dat het waarschijnlijk in een echte situatie nog sneller gaat en wenste iedereen nu echt een bon wikènt.

Rocargo
Deel dit artikel