Nieuws van Bonaire

Gedeputeerde Hubert Martis ontvangt commercieel vice-consul uit China

Gedeputeerde Hubert Martis ontvangt commercieel vice-consul uit China

Kralendijk – Onlangs heeft gedeputeerde Hubert Martis mw Wang Q, commercieel vice-consul van het Chinees Consulaat, gevestigd op Curacao, ontvangen. Het doel van het bezoek was een diplomatisch beleefdheidsbezoek en om de mogelijkheden voor investeringen op ons eiland te verkennen, waarbij Bonaire en China op zoek kunnen gaan naar regionale samenwerking in de handel, waarbij wij onze positie als deel van Nederland versterken in het kader van de bestaande relaties tussen het Koninkrijk en China.

Meerdere onderwerpen zijn naar voren gekomen tijdens het gesprek, onder andere:

  • Energieproductie die resulteert in hoge water- en stroomkosten.
  • Transportkosten die resulteren in hoge kosten van voedingsmiddelen.
  • Een vracht- en containerhaven die grote schepen kan ontvangen en dienen als HUB voor andere eilanden in de Cariben.
  • Investeerders in het Ferry-project voor een zeeverbinding tussen de ABC-eilanden.
  • In het kader van onze luchthaven, investering in een brandstofopslag waarbij onze luchthaven kan dienen als luchtvaart-hub voor de commerciële luchttransport naar de continenten.

 

Chinese ondernemers en investeerders op Bonaire exploiteren bars, restaurants, snackbars, supermarkten en hotels. Met de tijd kunnen ook onze Bonairiaanse medeburgers zich op verschillende internationale handelsterreinen ontwikkelen waarbij Bonaire kan dienen als handelscentrum voor overslag van handelswaar naar andere landen in de Cariben en Latijns Amerika samen met Chinese partners. Met dit doel voor ogen is er afgesproken dat Guandong TV Bonaire zal bezoeken voor het produceren van televisie-promotie.

Bonaire heeft de zoutindustrie (bij de Cargill) met als primaire activiteit het exporteren van niet-geraffineerd zout naar het Amerikaanse en Europese vasteland. De bedoeling is dat in de toekomst Chinese bedrijven aangetrokken worden om zout te exporteren naar China en de Aziatische regio. Het economisch beleid van het Bonairiaanse eilandbestuur en tevens van gedeputeerde Hubert Martis is erop gericht om Chinese ondernemers in de regio aan te trekken vanwege de grote afstand waarop China ligt, maar ook om te proberen deel te nemen aan de economische missies die Nederland regelmatig uitvoert. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo