Nieuws van Bonaire

Vrijwilligers verzamelen data over aangespoeld afval op Bonaire

 

Het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) en samenwerkingspartner Boneiru Duradero zijn op zoek naar vrijwilligers voor het Clean Coast Bonaire programma. Hierbij worden vrijwilligers gevraagd om het aangespoelde afval op de stranden van Bonaire te monitoren. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van een professioneel protocol, dat wordt gebruikt door de autoriteiten in Europa. Hiermee kunnen de hoeveelheid, samenstelling en bronnen van aangespoeld afval worden geïdentificeerd. Het uiteindelijke doel is dat de kustlijn van Bonaire in de toekomst niet meer overspoeld zal worden door plastic en andersoortig afval. Clean Coast Bonaire is een burgerwetenschapsprogramma en derhalve gericht op het betrekken van lokale inwoners, die niet alleen stranden willen schoonmaken, maar tevens bereid zijn om wetenschappelijke gegevens vast te leggen.

Het monitoring programma is gebaseerd op de richtlijnen van “OSPAR Beach Litter Monitoring”. In Europa wordt deze OSPAR-methode al meer dan 10 jaar gebruikt om een goede kennis database op te bouwen over aangespoeld afval. Deze data, ingezameld door landen zoals Nederland, Duitsland, Spanje en Portugal, heeft in de Europese Unie (EU) bijgedragen aan een ban op plastic items voor eenmalig gebruik. Items zoals plastic bestek en rietjes worden dankzij deze nieuwe plastic strategie verboden. Bovendien eist de EU dat producenten van plastic hun verantwoordelijkheid nemen en betalen voor afval management en schoonmaakacties.

Merijn Hougee van WWF-NL, is een ervaren onderzoeker op het gebied van aangespoeld afval. Hij bezoekt Bonaire om een OSPAR-training te geven aan vrijwilligers op Bonaire, waarin participanten leren hoe ze onderzoek naar aangespoeld afval moeten uitvoeren. De methodiek zal waarschijnlijk worden aangepast aan de lokale omstandigheden. Er zullen een aantal stranden worden aangewezen waar periodiek (ten minste vier keer per jaar) afval wordt geïnventariseerd. De verzamelde gegevens worden daarna geanalyseerd, zodat er bepaalde trends kunnen worden vastgesteld met betrekking tot de hoeveelheid, het type of de bron van het aangespoelde afval. Met behulp van de gedetailleerde en hoogwaardige data, kan er in samenwerking met stakeholders op Bonaire beleid worden ontwikkeld gericht op afvalvrije stranden op Bonaire.

De OSPAR-workshop vindt plaats bij Captain Don’s Habitat Resort – Aquarius Conference Room. Participanten kunnen een theorie- en een praktijksessie kiezen uit onderstaand schema:

THEORIE SESSIE

PRAKTIJK SESSIE

Dinsdag 28 augustus

19.00 – 20.30

Vrijdag 31 augustus

8.00 – 10.00

Donderdag 30 augustus

19.00 – 20.30

Zaterdag 1 september

8.00 – 10.00

Er is plaats voor maximaal 25 personen. Aanmelden voor de workshop kan door een email te sturen naar sharon@bolholding.com. Leden van de pers zijn van harte welkom. Kijk voor meer informatie op Boneiru Duradero Portal.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo