Nieuws van Bonaire

Nieuw succes in strijd tegen corrupte politici Sint Maarten

Door René Zwart©

 

Rotterdam – Het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) op Sint Maarten lijkt steeds effectiever in het aanpakken van corruptie in het openbaar bestuur op het eiland. Met de aanhouding van consultant R.M. kan een nieuw succes worden bijgeschreven.

M. werd donderdag op verzoek van het TBO in Rotterdam door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) opgepakt. Door de rechter-commissaris op Sint Maarten was al eerder zijn voorlopige hechtenis bevolen. Gelijktijdig met zijn arrestatie zijn woningen/appartementen op zowel Nederlands als Frans Sint Maarten, Nederland en Spanje doorzocht. Er is beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen en kostbare schilderijen.

M’s aanhouding komt voort uit het onderzoek ‘Larimar’ naar (ambtelijke) corruptie, witwassen en het betalen en aannemen van steekpenningen in de bouwsector op Sint Maarten. Gebleken is dat hij door de jaren heen op verschillende bankrekeningen op naam van offshore-firma’s van bouwbedrijven op het eiland miljoenen dollars heeft ontvangen, tenminste voor een totaal van 9 miljoen gulden. Het TBO vermoedt dat M. een deel van dit geld heeft gebruikt om politici om te kopen.

Het Team Bestrijding Ondermijning is enkele jaren geleden op aandringen van de Tweede Kamer (met name VVD en SP) geformeerd. Aanleiding waren rapporten die waarschuwden voor een grote verwevenheid van het openbaar bestuur op het eiland en de onderwereld. Nu vanwege de wederopbouw van Sint Maarten onder meer 550 miljoen euro Nederlands belastinggeld wordt geïnvesteerd is het TBO extra alert op signalen over al te innige contacten tussen politici en bouwbedrijven.

De nu aangehouden R.M. is overigens ook verdachte in het Nederlandse onderzoek ‘Frozen’ waarin een van de bouwbedrijven waarvan verdachte geld heeft ontvangen door de FIOD en het Functioneel Parket wordt onderzocht. TBO en FIOD werken nauw samen in deze zaken.

Deel dit artikel