Bonaire

Verontwaardiging over invoering 5 dollar transactie-fee bij kassa’s MCB

MCB

De ingevoerde heffing van 5 dollar voor cash transacties bij de filialen van de Maduro- & Curielsbank kan niet rekenen op veel begrip bij de klant. Foto: MCB

Door Harald Linkels

Kralendijk- Klanten van de Maduro- en Curiëlsbank reageren verontwaardigd en in sommige gevallen woedend op de invoering van een fee van vijf dollar voor elke cash transactie die sinds het begin van deze maand bij de filialen in rekening wordt gebracht.

Hoewel klanten al enkele dagen melding maakten van de extra kosten bij het verrichten van transacties bij de bank, stuurde de MCB pas vandaag een persbericht uit over de nieuwe heffing. De bank zegt daarin dat de fee bedoeld is ‘om klanten aan te moedigen voor het doen van transacties op goedkopere manieren’, zoals via de geldautomaten van de bank en of via internet banking. Een argument dat niet door iedereen wordt begrepen of geslikt.

“Kan de MCB mij uitleggen hoe ik electronisch geld kan storten?”, aldus de vraag van een verontwaardigde klant.

Ook intern lijkt er nog wel enige onduidelijkheid te bestaan over de extra kosten en dan met name door wie deze verschuldigd zijn of niet. Zo meldt de MCB in haar persbericht dat de fee niet geheven wordt bij mensen die leven van onderstand of die gepensioneerd zijn. Diverse gepensioneerden melden echter dat zij in de loop van deze week wel 5 dollar moesten betalen voor transacties bij de kassa van Bonaire’s grootste bank. De grootste klacht daarbij is dat de extra kosten per transactie moeten worden afgerekend. Iemand die 3 transacties verricht in één bezoek aan de bank is daarmee maar liefst 15 dollar kwijt aan kosten.

Rocargo

Het feit dat de bank pas op 9 augustus melding maakt van de nieuwe fee, terwijl deze naar verluidt al op 1 augustus is ingevoerd, mag als slordig worden betiteld. Veel klanten voelden zich daarmee door de extra kosten overvallen.

De MCB wijst in haar persbericht op het feit dat bedrijven nog altijd de optie hebben van het storten van gelden in de nachtkluizen van de bank. “Hiervoor wordt slechts 40 dollarcent per ingeleverde etui in rekening gebracht”, aldus de MCB. De bank laat ook weten dat de de fee niet geldt bij stortingen op de Lito-jeugdrekeningen.

De invoering van de heffing van de MCB komt extra hard aan, nu de Girobank besloten heeft haar filiaal op het eiland te sluiten. Klanten konden bij de Girobank gratis betalingen verrichten ten behoeve van bijvoorbeeld de Belastingdienst Caribisch Nederland. Die optie bestaat nu geheel niet meer. Overigens lijkt dat ook een probleem op te kunnen leveren voor de Belastingdienst zelf.

In reactie op klachten van burgers meldde de Ombudsman enige tijd geleden dat nu burgers gratis konden betalen via de Girobank, de actie van de belastingdienst om haar kassa’s te sluiten, niet onacceptabel leek. De vraag is hoe de Belastingdienst om zal gaan met de nieuwe ontwikkelingen.

Deel dit artikel