Ondernemen & Bedrijven

Kooyman en werknemers begraven strijdbijl

Na spanningen en onenigheid over de te ondertekenen CAO, is de rust nu toch teruggekeerd bij Kooyman op Bonaire. Foto: Kooyman.
Kooyman

Na spanningen en onenigheid over de te ondertekenen CAO, is de rust nu toch teruggekeerd bij Kooyman op Bonaire. Foto: Kooyman.

Door Harald Linkels

Kralendijk- Na een periode met onrustige arbeidsverhoudingen lijkt de arbeidsrust teruggekeerd bij de Kooymanvestiging op Bonaire. Kooyman en vakbond Fedebon zetten gisteren hun hantekening onder een document dat een einde moet maken aan de gespannen verhoudingen.

Inzet was een eerste CAO voor de werknemers van Bonaire grootste bedrijf in bouwmaterialen. Hoewel Kooyman al enige tijd terug een voorstel had neergelegd voor de collectieve arbeidsvoorwaarden, was de bond van mening dat de werkgever niet erg toeschietelijk was als het ging om het wegnemen van pijnpunten voor de medewerkers.

De ongenoegens bij de werknemers leidde afgelopen week, voor de tweede keer, tot een werkonderbreking. Hierop werd de landsbemiddelaar voor de BES-Eilanden, Anselmo Pontilius, aan het werk gezet. Met het gewenste resultaat.

Kooyman en de Fedebon tekenden gisterenmiddag een protocol waarbij er sprake is van een bescheiden loonsverhoging per direct, een zogenaamde ondertekeningsbonus van 100 dollar per medewerker en de afspraak dat de bepalingen van de CAO vanaf nu gaan gelden.

Werknemers die momenteel minder dan 1100 dollar verdienen krijg er per maand 75 dollar bruto bij, zij die meer dan 1100 dollar verdienen maar minder dan 1300 krijgen er 40 dollar per maand bij en werknemers die meer dan 1300 dollar per maand verdienen moeten het doen met een opslag van 25 dollar per maand. Het betreft hier bruto bedragen die aan het loon worden toegevoegd.

Het akkoord om een eind te maken aan de interne strubbelingen werd getekend door Juri Kooyman namens Kooyman Bonaire, Fedebon-voorzitter Gerold Bernabela en landsbemiddelaar Pontilius.

De partijen hebben, middels het protocol ook afgesproken op korte termijn de nieuwe CAO te ondertekenen. Een afspraak over door Kooyman vereiste werkbroeken, welke ook leidde tot de nodige ongenoegens bij de werknemers, zal nu in een aparte ‘side letter’ worden getekend. Alle werknemers zijn nu weer aan de slag.

Deel dit artikel