Nieuws van Bonaire

Nos Kier Boneiru Bek wil misverstand wegnemen

Archieffoto Finies uit 2018

Voorzitter James Finies: ,,Het is een misverstand dat NKBB voor onafhankelijkheid pleit.”

Door René Zwart©

Kralendijk – De stichting Nos Kier Boneiru Bek (‘Wij willen Bonaire terug’) houdt volgende week een informatiebijeenkomst om de Nederlands en Engels sprekende inwoners van Bonaire te informeren waarom zij wil dat het eiland op de lijst van Niet-ZelfBestuurde Gebieden (NZBG) van de Verenigde Naties wordt geplaatst.

Volgens voorzitter James Finies heeft een belangrijk deel van de gemeenschap de doelstellingen van de stichting verkeerd begrepen. ,,Een van de misverstanden is dat NKBB onafhankelijkheid wil voor Bonaire. Dit is niet waar. NKBB wil dat de mensen van Bonaire hun zelfbeschikkingsrecht kunnen uitoefenen en besluiten om zichzelf te regeren als deel van het Koninkrijk of in een andere constellatie zoals bijvoorbeeld de Kaaimaneilanden, Bermuda, US Virgin Eilanden en de Turks & Caicos eilanden.”

Plaatsing op de NZBG-lijst biedt Bonaire volgens Finies bescherming van de VN als ,,neutrale en respectabele derde partij tussen Bonaire en Nederland, om het recht op zelfbeschikking te kunnen uitoefenen en het ontwikkelingsproces voor de mensen van Bonaire voort te zetten. Nederland zal jaarlijks aan de VN moeten rapporteren over de manier waarop het Bonaire bijstaat bij het bevorderen van sociale, economische, politieke en educatieve vooruitgang en het ontwikkelen van passende vormen voor het bereiken van zelfbestuur.”

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo