Economie

Vlees op Bonaire binnenkort 5% duurder door verplichte keuring bij invoer

Vlees is door de herinvoering van een verplichte keuring bij invoer en daarmee gemoeide kosten op Bonaire binnenkort 5% duurder.
Vlees

Vlees is door de herinvoering van een verplichte keuring bij invoer en daarmee gemoeide kosten op Bonaire binnenkort 5% duurder.

Door Harald Linkels

Rocargo

Kralendijk- Vlees op Bonaire is binnenkort mogelijk 5% duurder door de herinvoering van een verplichte keuring op ingevoerd vlees. Dat stelt importeursvereniging VBIS. De verplichting tot keuren bestond eigenlijk altijd, maar werd de laatste jaren niet uitgevoerd.

Bij de invoer van vlees moeten invoerdocumenten worden gecontroleerd, waarbij moet worden vastgesteld of de partij is voorzien van gezondheidscertificaten en of de partij afkomstig is van een erkende slachterij of inrichting. Deze controle vindt in ieder land plaats waar producten van dierlijke oorsprong worden geïmporteerd.

Volgens VBIS bestond de ABB voor 10/10/10 niet en werd op vlees geen invoerrechten geheven. Wel was er sprake van een keurloon van 5 % over de de zogenaamde cif-waarde (cost, insurance & freight). De keuring van de documenten vond voor 10-10-10 wel plaats.

Sinds 10/10/10 wordt op vlees wel 8% ABB geheven, maar bleef de keuring van vlees achterwege, hoewel de wetgeving hierover bij invoering van de nieuwe status van de eilanden wel werd overgenomen.

In 2017 is volgens de importeurs echter aangekondigd dat de inspecties bij invoer weer zouden gaan beginnen. Het keurloon tarief is 5% gebleven. Door de kosten van keuring, samen met de ABB wordt straks maar liefst 13% over vlees geheven.

Het steekt VBIS met name dat het bestuurscollege geen actie onderneemt om de extra kosten bij import van vlees te voorkomen. De importeursvereniging deed, naar eigen zeggen, verschillende voorstellen bij het BC om de kostenstijging aanzienlijk te beperken. Naar zeggen van VBIS deed het BC echter ‘niks’ met de gedane voorstellen.

Volgens de importeurs ligt een mogelijke oplossing in het toepassen van lagere tarieven, waarvoor echter toestemming moet worden gevraagd bij Nederlandse Ministeries. Omdat de herinvoering van de verplichte keuring ook leidt tot extra inkomsten voor het BC, lijkt dit weinig gemotiveerd om met het probleem aan de slag te gaan.

De importeursvereniging stelt zich te beseffen dat voedselveiligheid van belang is, maar dat de kostenstijging van 5% niet wenselijk wordt geacht. Volgens VBIS werd over de situatie ook al overlegd met onder andere de consumentenverenigingen, BONTHATA en de Bonaire Restaurant Association (BRA), echter zonder dat er schot in de zaak komt.

Deel dit artikel