Nieuws van Bonaire

Strenge regels als je met een drone vliegt

Strenge regels als je met een drone vliegt

KRALENDIJK – Op 17 juni 2018 kregen politieagenten de melding dat er een drone boven de gevangenis (JICN) zou vliegen. Dit bleek inderdaad te kloppen. Dit is niet toegestaan en de politieagenten hebben daarom de drone in beslag genomen.

De eigenaar van de drone is uitgelegd dat het niet toegestaan is om op Bonaire met een drone te vliegen. Het Openbaar Ministerie (OM) BES heeft zijn zaak voorwaardelijke geseponeerd, met een proeftijd van 1 jaar. Dit betekent dat als de verdachte het komende jaar niet opnieuw met een drone vliegt, hij geen verdere straf zal krijgen.

Omdat drones in toenemende mate aan populariteit winnen, vindt het OM het belangrijk om uit te leggen welke regels er gelden, ten aanzien van het vliegen met drones.

Een drone is een op afstand bestuurd, onbemand luchtvaartuig – of liever: luchtvaartuigje, want consumentendrones zijn doorgaans nauwelijks groter dan een flinke slagroomtaart. Een soort radiografisch bestuurbaar autootje dus, maar dan in de lucht. Het gebruik ervan is niet zonder risico, en het gaat dan ook nog wel eens mis. Op de Caribische eilanden is het vliegen zonder een gezagvoerder aan boord verboden. Drones mogen daar dus niet vliegen. 

Als je je als drone-piloot niet aan de regels houdt, riskeer je een geldboete en inbeslagname van je drone. Wie vaker in de fout gaat, kan een geldboete of hechtenis krijgen. Veroorzaak je schade met je drone? Dan kan het slachtoffer je aansprakelijk stellen voor de schade of verwondingen. De schade kan soms zeer hoog (tot duizenden dollars) oplopen.

Let op: niet iedere WA-verzekering dekt eventuele schade die je met je drone veroorzaakt. Check dit dus goed voordat je met je drone gaat vliegen.

 

Deel dit artikel