Nieuws van Bonaire

Kamerleden bezoeken Bovenwindse Eilanden

De ravage op Sint Maarten na orkaan Irma | Foto Rode Kruis

De ravage op Sint Maarten na orkaan Irma | Foto Rode Kruis

Door René Zwart©

Den Haag – De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties brengt deze week een bezoek aan Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba om met eigen ogen en oren te zien en te horen hoe de wederopbouw verloopt.

1200

De delegatie vertrekt morgen naar Sint Maarten waar zij donderdag een ontmoeting heeft met de nog maar net geïnstalleerde regeringsploeg van premier Leona Marlin-Romeo. Ook wordt gesproken met vertegenwoordigers van de Wereldbank die het door Nederland gevulde wederopbouwfonds (550 miljoen euro) beheert. Later op de dag worden diverse door orkaan Irma getroffen locaties – ook aan Franse kant – bezocht.

Vrijdag brengen de Kamerleden op Sint Eustatius door. Daar zal hun aandacht niet alleen uitgaan naar de gevolgen van het orkaangeweld, maar – misschien wel vooral – naar de gang van zaken sinds de Nederlandse regering het lokale bestuur in februari wegens ‘ernstige taakverwaarlozing’ aan de kant zette. Het werkbezoek wordt zaterdag afgerond op Saba.

Kamerlid Theo Hiddema (FvD) was overigens de eerste Nederlandse parlementariër die – al in november – het verwoeste Sint Maarten bezocht.

Deel dit artikel