Nieuws van Bonaire

BES-burgers gewaarschuwd: laat je niet in met terreur!

Door René Zwart©

Den Haag – Inwoners van Caribisch Nederland die zich buiten de eilanden willen aansluiten bij een terroristische organisatie zijn gewaarschuwd: minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat er voor zorgen dat zij hun recht op onderstand verliezen.

Het bestaan van twee Nederlanden blijkt niet alleen in het nadeel van (eerzame) BES-burgers uit te pakken, maar zo af en toe ook politiek Den Haag zelf parten te spelen. Zo moeten een minister, een batterij ambtenaren, de Raad van State, de Tweede en Eerste Kamer en tot slot koning Willem-Alexander aan de slag om – in navolging van Europese Nederlanders – inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba met specifieke wetgeving te ontmoedigen zich met terreurbewegingen in te laten.

Het ‘ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit onderstand BES en het Besluit politiegegevens in verband met opname van een grondslag voor beëindiging van de onderstandsuitkering bij deelname aan een terroristische organisatie’ is – voorzien van een 21 pagina’s tellende toelichting vandaag naar de Kamer gestuurd. Of ook de eilandbesturen worden geconsulteerd laat Koolmees onvermeld, maar daar zal misschien een wakker Kamerlid nog wel naar vragen…

Voor de liefhebbers: het volledige besluit met toelichting is hier te lezen.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo