Nieuws van Bonaire

Al meer dan 30 jaar wordt de karko op Bonaire beschermd omdat het met uitsterven wordt bedreigd

Ingezonden door Stinapa

Karko is een delicatesse op Bonaire. Bewijs hiervan is te zien bij Lac waar de schelpenbergen getuige zijn van de hoeveelheid karko dat vroeger uit het water werd gehaald. Volwassen karko’s kom je bijna niet meer tegen in onze wateren en zeker niet in Lac.

Helaas wordt er nog steeds op karko gevist. Wat er uit het water wordt gehaald zijn baby karko die nog geen kans hebben gehad om te reproduceren. Het duurt ongeveer tussen de 4 en 5 jaar voordat een karko volwassen is en eitjes gaat leggen. Als men doorgaat met het vissen op jonge karko’s dan zullen er in de toekomst geen karko’s meer over zijn in onze wateren.

Karko is een beschermde soort en het is ten strengste verboden om karko te vangen! 

Deel dit artikel