Bonaire

Scholieren Bonaire strijden om UNICEF Filmawards in Tuschinski

In de Amsterdamse bioscoop Pathé Tuschinski is vrijdag 29 juni de grote finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. 400 jonge filmsterren uit heel Nederland showen hun gala-outfits op de rode loper. Basisschoolleerlingen maakten voor het filmfestival korte speelfilms over kinderrechten. De elf beste films strijden in Tuschinski om de felbegeerde UNICEF Film Awards. In de jury o.a. casting director Harry Klooster en zanger/popidool Kaj van der Voort. De presentatie is in handen van Bart Boonstra (Nickelodeon). UNICEF Koningin van de Jeugd 2018 Chris Heidstra verzorgt de opening.

De afgelopen periode namen leerlingen van honderden basisscholen en buitenschoolse opvangen uit Nederland en de Cariben onder leiding van professionele filmcoaches hun eigen kinderrechtenfilm op. Alles in eigen productie: van script schrijven, tot de rollen verdelen, acteren en animaties tekenen. Met het filmproject willen UNICEF Nederland en filmeducatiepartner Hollywood in de klas kinderen stimuleren om op actieve en creatieve wijze na te denken over hun rechten. Deze staan opgetekend in het internationale Kinderrechtenverdrag. Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF) is inmiddels uitgegroeid tot het grootste kinderfilmfestival van Nederland.

Film Awards

Het kinderrechtenfilmfeest vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats. Uit alle dit schooljaar ingezonden korte films over kinderrechten werden de beste geselecteerd, die vervolgens in première gingen in echte bioscopen. De winnende films gingen vervolgens door naar de landelijke finale in Amsterdam. De kinderen die meewerkten aan deze speelfilms zijn er bij in Tuschinski. Tijdens de deze finale van het Kinderrechten Filmfestival zijn er vier UNICEF Film Awards te winnen. Naast prijzen voor Beste acteerprestatie, Beste kinderrechtenverhaal en Beste kinderrechtenfilm mogen de aanwezigen stemmen voor de Publieksprijs. Alle winnaars krijgen een glazen UNICEF Film Award en bioscoopkaartjes voor de hele klas.

Hit op YouTube

Danielle Koens neemt namens YouTube plaats in de KRFF-jury. En dat is niet voor niets. KRFF is enorm populair op YouTube. Alle voor het project gemaakte kinderrechtenfilms zijn te bekijken op het KRFF YouTube kanaal. En dat doen kinderen dan ook massaal. Het kanaal heeft meer dan 35.000 abonnees en daar komen er maandelijks duizenden bij. Deze maand behaalde KRFF een nieuw kijkrecord: 3,5 miljoen views in vier weken tijd! Daarnaast haakt het KRFF YouTubekanaal met speciale afspeellijsten aan op actualiteiten, zoals de Internationale Dag tegen Kinderarbeid op woensdag 13 juni. Die dag stonden kinderrechtenfilms over kinderarbeid centraal op het YouTubekanaal.

De finalefilms

Deze films staan in de finale:

Goed advies – Het Kopland i.s.m. de Borgmanschool (Groningen)
De tijdmachine – De Stapsteen (Herten/Roermond)
Tranen – De Arcade (Leiden)
Hogeschool Inholland – Lisa van de Sman (Den Haag)
Ezjel – Kolegio Strea Briante (Bonaire)
Ontvoerd en gevlucht – Building Arts (Ridderkerk)
Meer slaven is meer geld – De Paperclip (Heerhugowaard)
De kinderrechtencommissie – Kinderopvang Partou Van Eesterenlaan (Amsterdam)
Haat is sterker dan liefde – Nieuwe Park Rozenburgschool (Rotterdam)
De verloren broer – Vrije School Christophorus (Roermond)
Bennie Anders – Kinderopvang Partou Horsterwerg (Zeewolde)

Deel dit artikel