Nieuws van Bonaire

Wist je dat?

De Salt Pier, geliefd bij duikers vanwege zijn rijke diversiteit aan zeeleven, heeft onderhoud nodig. In september worden de 150 plus palen ter ondersteuning van de pier tot op een diepte van een meter onder het wateroppervlak geschraapt en versterkt met zware ‘mouwen’. Gehecht aan deze enorme kolommen zie je bloeiende kolonies prachtig gekleurde sponzen van verschillende groottes en vormen. Van geel tot paars, van klein tot groot, deze marine dieren bieden voedsel en onderdak aan talloze rifvissen, broze sterren en garnalen. Dus wat gaat er met hen gebeuren? Uitgerust met hamers en beitels, duikuitrusting en een sterke toewijding aan de natuur, zullen STINAPA en een groep vrijwilligers deze sponzen los maken en enkele meters naar beneden op dezelfde palen opnieuw bevestigen met vislijn, waardoor hun overleving wordt gegarandeerd. Deze kleurrijke organismen kunnen een geweldige aanvulling op je onderwaterfoto’s zijn, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht ziet. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 100 soorten dieren in een enkele tubulaire rifspons leefden? Ja, ze zijn HEEL biodivers en daarom belangrijk.

Elke dag filteren sponzen zeewater, tot 50.000 keer hun eigen volume! Als filtervoeders eten ze microscopisch kleine organismen genaamd plankton, organisch afval en ze verzamelen ook bacteriën. Stikstof (N), aanwezig in vele vormen, zowel “goed” als “slecht”, is een zeer belangrijke voedingsstof in het water, maar bij hoge concentraties wordt het schadelijk voor het milieu. Sponzen en specifieke soorten bacteriën (cyanobacteriën) hebben een positieve relatie genaamd “endosymbiose” die beide partners ten goede komt. Terwijl ze bescherming van de spons ontvangen, zetten cyanobacteriën stikstofgas om in een bruikbare vorm van stikstof die vervolgens door de spons wordt geabsorbeerd. Dankzij dit proces worden schadelijke niveaus van “slechte” stikstof verlaagd, wat geweldig is voor koraalriffen.

Sponzen staan ​​ook bekend als felle concurrenten van koraal voor wat betreft de ruimte op het rif. Als het gaat om rifbehoud zijn zaken als oceaanverzuring, stijgende zeewatertemperatuur en koraalverbleking hot topics. Sponzen kunnen ook een bedreiging vormen. Er is een groep sponzen genaamd ‘boring’ (gravende) sponzen, die in hun zoektocht naar ruimte, andere koralen aanvallen door langzaam diepe groeven door ze te boren en beroven hen zo van ruimte en voedingsstoffen, uiteindelijk leidend tot de ondergang van de koralen. Gelukkig doen veel soorten spons (niet-gravende) het tegenovergestelde. Ze helpen verschillende koraalkolonies bij elkaar te brengen, zowel in ondiepe als diepe wateren, wat de rifstructuur versterkt en koraalverlies door golfslag en andere factoren vermindert. Geen wonder dat sommige wetenschappers overwegen deze sponzen te gebruiken om te helpen bij projecten voor koraalrestauratie!

Dus, met wat hard werk en een toegewijd team van vrijwilligers, zal het leven voor deze zee-organismen gewoon doorgaan. Cargill laat zijn pier renoveren en de sponzen zullen een paar meter dieper leven en weer verder bloeien. Klinkt als een goed compromis tussen mens en natuur, vind u niet? Als u een duiker bent en graag een vrijwilliger wilt worden voor dit project, stuurt u uw contactgegevens aub naar: nature@stinapa.org.

Rocargo
Deel dit artikelRocargo

Rocargo

Rocargo