Nieuws van Bonaire

ACM past maximale variabele tarieven elektriciteit aan op Bonaire, Sint Eustatius en Saba

De brandstof die nodig is om de elektriciteit te produceren, is duurder geworden. Daarom heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het maximale tarief verhoogd dat de distributeurs, Water- en Energiebedrijf WEB N.V., St. Eustatius Utility Company NV en Saba Electric N.V., mogen rekenen per kilowattuur. Hoeveel meer de distributeurs daadwerkelijk gaan rekenen, bepalen zij zelf. Deze tarieven mogen echter niet hoger zijn dan het kostendekkende tarief dat de ACM heeft vastgesteld.

ACM stelt kostendekkende tarieven vast

De ACM heeft op grond van de Wet elektriciteit en drinkwater BES onder andere de taak om kostendekkende tarieven vast te stellen voor elektriciteit en voor drinkwater. Het gaat hier om het maximale tarief dat een distributeur in rekening mag brengen bij de afnemers. De ACM stelt deze tarieven elk jaar vast (per 1 januari). Het kostendekkende variabele gebruikstarief voor elektriciteit kan de ACM ook per 1 juli tussentijds nog aanpassen..

Kosten brandstof bepalen prijs elektriciteit

Het variabele gebruikstarief is het tarief dat afnemers betalen voor het verbruiken van de elektriciteit, het gaat dus om de prijs per kilowattuur. Een groot deel van dit tarief bestaat uit de kosten van brandstof die nodig is om de elektriciteit te produceren. Vanwege de stijging van de brandstofkosten, als gevolg van de stijging van  de olieprijs, stijgt ook het variabele gebruikstarief van elektriciteit. Als de brandstofkosten dalen, dan zal de ACM dit ook verwerken en zal het variabele gebruikstarief naar beneden bijgesteld worden.

 

Op Bonaire past de ACM ook het pagabon-tarief aan. In dat variabele tarief zijn namelijk ook de brandstofkosten verwerkt.

De besluiten van de ACM en de bijbehorende rekenmodellen, zijn te vinden op de website van de ACM: www.acm.nl/caribisch-nederland.nl

Deel dit artikel