Politiek & Bestuur

Motie maant BC tot actie inzake Strategisch Toerisme Plan

Maurice Adriaens bij presentatie STP

De MPB is blij met diverse ontwikkelingen binnen de toeristische sector, zoals de presentatie van Bonaire als Blue Destination eerder deze maand, maar ook bezorgd over het feit dat het Bestuurscollege geen standpunt inneemt over het Strategic Tourism Plan. Foto: Harald Linkels

Door Harald Linkels

Kralendijk- De Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) maakt zich zorgen over het feit dat het bestuurscollege geen standpunt inneemt over het ‘Strategic Tourism Plan’, dat al op 1 december 2017 door de Tourism Corporation Bonaire (TCB) werd gepresenteerd.

Om die reden bereidde de oppositiepartij een motie voor, waarin het bestuurscollege wordt opgeroepen binnen 3 weken alsnog haar standpunt bekend te maken over het strategische plan en dit ook officieel te presenteren aan de eilandsraad.

De motie geeft als achtergrond dat er verschillende positieve ontwikkelingen in het toerisme plaatsvinden, zoals de start en reeds aangekondigde uitbreiding van de vluchten van American Airlines, en de gezamenlijke actie van de Kamer van Koophandel, Bonhata, TCB en Stinapa om Bonaire uit te roepen als eerste “Blue Destination” ter wereld.

De motie memoreert ook dat de toerismesector de grootste economische pijler is van het eiland is, die er direct of indirect ervoor zorgt dat er in veel Bonairiaanse gezinnen brood op tafel komt.

Rocargo

Daarnaast wijst de motie op het feit dat alle sectoren in onze gemeenschap betrokken zijn geworden bij het formuleren van de in dit plan omschreven doelen en dat er nu al meer dan 6 maanden verstreken zijn, zonder dat het plan aan de Eilandsraad ter goedkeuring is aangeboden.

Het Strategisch Tourism Plan werd opgesteld door onderzoekers van de University of Central Florida en stippelt een route uit voor de verdere ontwikkeling van het toerisme op het eiland op een wijze die niet alleen positief bij zal dragen aan verdere economische ontwikkeling van het eiland, maar aan het welzijn van de inwoners van het eiland.

Diverse sectoren hebben het plan positief ontvangen, maar het BC gaf tot nu toe nog geen enkele opvolging gegeven aan de aanbevelingen uit het plan. Het BC moet nu, op basis van de motie, op korte termijn alsnog komen met een analyse en een standpunt over het plan.

De motie van de MPB is met algemene stemmen aanvaard. Door de afwezigheid van raadslid Abraham, stemden in totaal 8 raadsleven vóór de motie.

Deel dit artikel