Politiek & Bestuur

Tjin-Asjoe na zoveelste publieke oorvijg: Wanneer komt BC in actie?

elvis tjin asjoe

Tjin-Asjoe is van mening dat het BC de koe bij de horens moet vatten.

Door Harald Linkels

Kralendijk- MPB-partijleider Elvis Tjin-Asjoe vraagt zich af wanneer het bestuurscollege van Bonaire in actie komt om zaken die scheef lopen of krom zijn binnen het ambtelijk apparaat op orde te stellen. Tjin-Asjoe zegt het beschamend te vinden dat Bonaire telkemale publiek terecht wordt gewezen wegens onvolkomenheden, zonder dat het eiland en het bestuur in staat lijken benodigde verbeteringen aan te brengen.

Aanleiding voor de opmerkingen van Tjin-Asjoe zijn onder meer het het rapport dat het Openbaar Ministerie BES opstelde over de gang van zaken binnen de Directie Ruimte & Ontwikkeling. Die brief was weer aanleiding voor een reactie van staatssecretaris Raymond Knops (BZK) met de stelling dat het roer nu echt drastisch om moet.

Volgens Tjin-Asjoe is het commentaar op de gang van zaken niet nieuw. In 2015 tekende het toenmalige bestuurscollege een overeenkomst voor benodigde versterking van het publieke apparaat. In 2016 werd opdracht gegeven aan KPMG voor het doorlichten van de organisatie en een onderzoek naar het functioneren van de Eilandssecretaris; de hoogste ambtelijke baas binnen het apparaat. “DIt BC heeft daar willens en wetens niets mee gedaan. Het wordt tijd al die rapporten weer eens uit de spreekwoordelijke laatjes te halen en er serieus mee aan de slag te gaan”.

Tjin-Asjoe zegt dat het tijd wordt dat het publieke apparaat goede service gaat verlenen en op een integere manier te werk gaat.

Rocargo

Volgens Tjin-Asjoe krijgt het BC telkens weer een publieke draai om de oren, maar leidt dit nog niet tot de benodigde actie. “We kunnen wijzen op de gang van zaken bij de benoeming van commissarissen bij de overheids NV’s, we kunnen wijzen op de brief van het OM en er ligt nu ook weer een kritische brief van het College Financieel Toezicht (Cft) dat het bestuurscollege haar financiële rapportages niet nakomt”.

“Ik zeg ook steeds: de verbetering moet uit onszelf komen. We vinden het lastig als anderen ons terechtwijzen of aangeven wat er niet klopt”, aldus Tjin-Asjoe. De politicus zegt dat het BC de koe bij de horens moet vatten en moet beginnen met verbetertrajecten. “We weten allemaal al jaren wat er mis is en wat beter moet”, zegt Tjin-Asjoe.

Deel dit artikel