Nieuws van Bonaire

MPB wil dat Tweede Kamer regering om duidelijkheid vraagt over kinderbijslag

De MPB vindt het teleurstellend dat de regering de kans voorbij heeft laten gaan om duidelijkheid te geven over de eerder beloofde verhoging van de kinderbijslag per 1 januari | Foto Caribisch Netwerk
MPB wil dat Tweede Kamer regering om duidelijkheid vraagt over kinderbijslag

De MPB vindt het teleurstellend dat de regering de kans voorbij heeft laten gaan om duidelijkheid te geven over de eerder beloofde verhoging van de kinderbijslag per 1 januari | Foto Caribisch Netwerk

Kralendijk – De MPB wil dat de Eilandsraad de Tweede Kamer oproept de regering opheldering te vragen over het besluit om de 1 miljard euro die zij extra uittrekt voor kindgebonden vergoedingen uitsluitend ten goede te laten komen aan ouders met kinderen in Europees Nederland.

Rocargo

De oppositiepartij vindt het teleurstellend dat staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de brief waarin zij de verhoging van onder meer de kinderbijslag (250 miljoen euro erbij; red) aankondigt met geen woord rept over Caribisch Nederland en daardoor onnodig onzekerheid laat bestaan over wat er met de kinderbijslag op de eilanden gaat gebeuren. De MPB wil dat de Eilandsraad in de vergadering van dinsdag een motie aanneemt waarin de Kamer wordt opgeroepen de bewindsvrouw uitleg te vragen. De motie bevat tevens het verzoek om ‘het nu al onrechtvaardige verschil tussen de kinderbijslag in Europees en Caribisch Nederland tenminste te verkleinen.’

Het in de brief zwijgen over de kinderbijslag op de eilanden staat haaks op een verklaring die de Rijksdienst Caribisch Nederland eerder dit jaar op instructie van het ministerie heeft uitgestuurd. Op 6 april meldde de RCN op zijn facebookpagina het volgende: ,,In het Regeerakkoord van het huidige kabinet is verhoging van de kinderbijslag aangekondigd. Dit wordt volgens plan op 1 januari 2019. De omvang van de verhoging wordt door de staatssecretaris van SZW bekend gemaakt.” Die verklaring was een reactie op de petitie die Michiel van Bokhorst hield om voor verhoging van de kinderbijslag te pleiten.

Hoewel de kosten van levensonderhoud voor een kind in Caribisch Nederland eerder hoger dan lager zijn dan in Europees Nederland bedraagt de kinderbijslag op de eilanden slechts eenderde.

UPDATE | Ook verbazing in Den Haag over brief Van Ark

Den Haag – Ook in politiek Den Haag wordt met verbazing gereageerd op de brief waarin staatssecretaris Van Ark aankondigt dat de regering 1 miljard extra uittrekt voor kinderen met ouders in Europees Nederland, maar zwijgt over de eerder door haar beloofde verhoging van de kinderbijslag in Caribisch Nederland.

Antje Diertens (D66) op Twitter: ,,Sinds ik in de Kamer zit vraag ik aandacht voor de kinderen en armoede in Caribisch Nederland. Rapporten van de Kinderombudsman en het College voor de Rechten van de Mens melden hoe schrijnend dit is. En nu dit.” Nevin Özütok (GroenLinks) reageerde eveneens met een tweet: ,,1 miljard voor kinderen, maar alleen in Europees Nederland. BES-eilanden hebben het nakijken, dat is meten met twee maten.” De kwestie heeft ook de volle aandacht van Joba van den Berg (CDA), laat zij weten.

Diertens en Özütok willen dat staatssecretaris Van Ark dinsdag naar het vragenuurtje wordt geroepen om te verklaren waarom zij in de brief-van-1-miljard zwijgt over de kinderbijslag in Caribisch Nederland. Waarnemers in Den Haag noemen het een niet te verklaren communicatieblunder van de bewindsvrouw dat zij in haar brief niets heeft gezegd over Caribisch Nederland.

 

Deel dit artikel

Rocargo

RocargoRocargo