Nieuws van Bonaire

Unkobon begrijpt verdeling subsidie van BC niet

De nieuwe tariefstructuur voor elektriciteit die per 1 april 2018 op Bonaire is ingevoerd, heeft veel stof doen opwaaien. Nu het stof is neergedaald en per 1 juni nieuwe vaste tarieven gelden, vraagt Unkobon zich af waarom huishoudens zoveel minder subsidie krijgen dan bedrijven.

1200

In de nieuwe tariefstructuur geldt vanaf 1 april 2018 een variabel gebruikstarief van $0,2584 per kilowattuur (kWh) dit voor de stroom die wordt gebruikt. Daarnaast geldt een vast gebruikstarief dat afhankelijk is van de aansluitcapaciteit.

Op 30 mei heeft WEB de tarieven gepubliceerd waarin de toegekende subsidiebedragen per aansluitcapaciteit zijn vermeld. In de grafiek illustreert Unkobon de kortingspercentages die het BC aan de verschillende aansluitcategorieën heeft toegekend

Bonaire telt ongeveer 10.000 aansluitingen, waarvan ongeveer 8.300 (83%) aansluitingen tot en met 3×35 Ampère (kleine aansluitingen) met een vast tarief van $28 per maand vanaf 1 juni.

De aansluitingen 3×50 tot en met 3×80 Ampère omvatten rond 1.400 (14%) aansluitingen. Huishoudens hebben vrijwel allemaal kleine aansluitingen. De zwaardere aansluitingen zijn nagenoeg allemaal voor bedrijven.

1200

Er kunnen goede redenen zijn waarom het merendeel van de bedrijven 47% subsidie krijgt en de meeste huishoudens het met 37% subsidie moeten doen. Die redenen zijn Unkobon niet bekend. Omdat naar schatting de helft van de huishoudens ten opzichte van 2017 te maken krijgt met een prijsstijging van 20% of meer, vindt de consumentenbond het een taak van het BC om de bevolking uit te leggen waarom deze keuze is gemaakt.

Deel dit artikelRocargoRocargo