Bonaire

Nieuwe gevangenis voor BES bijna klaar, vandaag is het proefzitten gestart

Nieuwe gevangenis voor BES bijna klaar, vandaag is het proefzitten gestart

Kralendijk- 45 Vrijwilligers laten zich vandaag voor één dag en nacht opsluiten in de nieuwe penitentiaire inrichting Caribisch Nederland te Plantage Aruba, Bonaire. Nieuwe gevangenis voor BES bijna klaar, vandaag is het proefzitten gestart

Op vrijdag 25 mei kreeg de pers alvast een rondleiding door het gebouw. Wat als eerste opvalt is de enorme omvang van het complex. Waar in Nederland vooral gebruikt wordt gemaakt van compacte inrichtingen is op Bonaire juist gekozen voor ruimte. Hierdoor kan volgens Justitiële Instellingen Caribisch Nederland (JICN) optimaal gebruik worden gemaakt van de passaat wind die overal door het gebouw te voelen is. Hierdoor zijn de cellen heel open met als voordeel dat airco niet nodig is. Nadeel van deze opzet is echter dat er weinig privacy is voor gedetineerden die in de faciliteit zijn opgesloten.

Nieuwe gevangenis voor BES bijna klaar, vandaag is het proefzitten gestart

De constructie van de nieuwe gevangenis heeft uiteindelijk 40 miljoen gekost en voldoet aan alle Nederlandse regelgeving en veiligheid. Het nieuwe complex is zowel een Huis van Bewaring als een gevangenis voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Er is capaciteit voor 113 mannen, vrouwen, vreemdelingen en jeugdigen en het geeft werk aan 145 mensen. In de nieuwe opzet is er een dagprogramma mogelijk en staan de bewakers dus tussen de gevangenen. Nieuwe gevangenis voor BES bijna klaar, vandaag is het proefzitten gestart

Wibo de Vries geeft de rondleiding samen met collega Charel Janga, hoofd veiligheid. De Vries is de directeur van de JICN en is een man met 30 jaar ervaring die zijn plek op Bonaire heeft gevonden en hier verder wil bouwen aan een goede gevangenis voor Caribisch Nederland. Ook zet hij zich in voor het versterken van de justitiële keten in de regio. De Vries zegt: “Er heeft geen enkele inrichting in Nederland voor de opgave gestaan te vertienvoudigen in een hele korte tijd en het is een mega prestatie dat het gelukt is dat JICN is gekomen waar het nu staat. Dit zegt heel veel over het improvisatietalent dat aanwezig is in Caribisch Nederland.”

De inrichting heeft in totaal 7 afdelingen waaronder het huis van bewaring met plaats voor 42 mensen. De afdeling voor jeugdigen met 18 plaatsen en een ruimte met vijf isoleercellen. Deze isoleercellen zijn de enige cellen met airco en hebben camera’s. Deze zijn leeg met een matras op de grond en hier kan men maximaal 14 dagen worden opgesloten.

Nieuwe gevangenis voor BES bijna klaar, vandaag is het proefzitten gestart

Deze gang wordt de Kaya Grandi genoemd, hier is oa. het magazijn gelegen

Het huis van bewaring heeft een gezamenlijke tv ruimte waar ook gekookt kan worden. Deze cellen hebben stapelbedden, een koelkast en 2 tv’s en een magnetron. In het huis van bewaring zit men twee dagen in afwachting van de straf.

In de jeugdigen afdeling zitten jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Hier wordt verplicht onderwijs gegeven via het programma “Ban Pa Kambio.” Dit is gebaseerd op een nieuwe bejegeningsfilosofie. Dit is een leer/werktraject in samenwerking met FORMA waar een MBO diploma behaald kan worden en waar ze o.a. kunnen leren voor metselaar, meubelmaker of automonteur.

De gevangenen mogen in de nieuwe inrichting één keer per twee weken bezoek ontvangen op zaterdag. Het bezoek duurt maximaal 45 minuten. In bijzondere gevallen mag dit in een privé kamer gebeuren maar meestal in een open ruimte.

De arrestantenafdeling blijft vooralsnog in de containers, hier worden in elk geval 10 van mee verhuisd.

Op de vraag of er met drones boven de gevangenis kan worden gevlogen en of er GSM ontvangst is geeft men aan dat dit helaas nog niet door lokale wetgeving kan worden verboden maar er een oplossing wordt gezocht in de vorm van een GSM paraplu welke in Nederland momenteel wordt besproken en welke wellicht op Bonaire als pilotproject kan worden getest. Het uit de lucht schieten van drones is vooralsnog verboden.

Vreemdelingen worden opgevangen in de arrestantencellen. Er wordt nog gekeken naar hoe dit in de toekomst wordt opgelost maar vooralsnog gaat dit niet om grote aantallen volgens Wibo de Vries.

Deel dit artikel