Nieuws van Bonaire

Integratieworkshop helpt nieuwkomers zich snel thuisvoelen in Bonairiaanse samenleving

Integratieworkshop helpt nieuwkomers zich snel thuisvoelen in Bonairiaanse samenleving

Kralendijk – Voor nieuwkomers wordt het leven op Bonaire een stuk leuker en prettiger als ze snel de weg in de Bonairiaanse samenleving weten te vinden. Vanaf volgende maand worden ze daarbij geholpen. Dat gaat gebeuren in de vorm van de integratieworkshop ‘E yabi pa Integratie’ die op 16 juni voor de eerste keer wordt gehouden. Het is een initiatief van Demelza Tjon en Germaine (Mina) Girigori.

Demelza is de eigenaresse van Stagebureau Bonaire en de inspiratie voor deze cultuurworkshop is daar begonnen. De studenten, die via Stagebureau Bonaire hun stage regelen, ontvangen op de eerste dag na aankomst op het eiland een eilandtour waarbij zij tijdens deze tour informatie meekrijgen over de cultuur en normen en waarden op Bonaire. De bedrijven waarbij deze studenten stagelopen zijn razend enthousiast over de culturele kennis die deze studenten bezitten aan de start van hun stage.

Demelza zocht de samenwerking op met Mina. Het bedrijf van Mina, Motivisati, verzorgt Papiaments cursussen op het eiland. Daarnaast verzorgt zij ook workshops en cursussen met betrekking tot het motiveren van werknemers binnen bedrijven.

De workshop is bedoeld voor Europese Nederlanders die naar Bonaire komen om te wonen en/of te werken en die graag hun nieuwe woon- en werkomgeving beter willen kennen. E yabi pa Integratie betekent  de sleutel tot integratie. In twee dagen tijd maken de deelnemers kennis met de eilandelijke (werk)cultuur, gebruiken en gewoonten zodat zij de Bonairiaanse manier van leven beter begrijpen en eigen kunnen maken. Natuurlijk komt ook het belang van de taal aan bod. Door basis Papiamentu onder de knie te krijgen toont niet alleen respect voor zijn autochtone medeburgers, maar krijgt onmiddellijk ook respect terug.

De eerste dag – zaterdag 16 juni – is vooral theorie over dagelijkse gebruiken, van de juiste aanhef van een e-mailbericht tot aan het zondagse uitstapje naar een kunuku. Maar ook hoe verjaardagen worden gevierd, normen en waarden, omgangsvormen, wat als beleefd en onbeleefd wordt ervaren etc. De zondag erop zal een geschiedenistour worden gegeven door Boi Antoin, gevolgd door krioyo koken op een kunuku, muziek maken en dansen.
Gezaghebber Edison Rijna vindt het bij goed gastheerschap passen om mensen die wat langer op het eiland verblijven de mogelijkheid te bieden zich snel thuis te voelen door ze op een speelse manier vertrouwd te maken met de wijze waarop men in de Bonairiaanse samenleving met elkaar omgaat.

Waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond noemt het een fantastisch initiatief. Hij vindt dat je er als nieuwkomer goed aan doet snel bekend te zijn met de lokale gebruiken. ,,Daarom is het zo mooi dat mensen daar in een leuke vorm hulp bij kunnen krijgen. Tot nu toe was het vaak door schade en schande wijs worden.”
Er is bewust gekozen om de workshop ter plaatse te geven en niet online omdat je het eiland en de mensen moet voelen. Bonairianen zijn bij elkaar, zoeken elkaar op en zien en spreken elkaar graag, dat kan niet online uitgelegd worden. Daarom is het ook belangrijk de workshop te doen samen met de Bonairianen.

Een aantal werkgevers heeft al interesse getoond zoals het OLB, RCN, Krusada, , GOOOdive en Fundashon Mariadal. Je kunt meer lezen over de cursus en je aanmelden voor de eerste editie op: www.sleuteltotintegratie.com


Lees ook:

Deel dit artikel