Nieuws van Bonaire

Eerste Kamer duldt geen langer uitstel van rapport BES-bestaansminimum

Voorzitter van de Eerste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties Ruard Ganzevoort | Foto Nico van der Ven

Door René Zwart©

Den Haag – De Eerste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties vraagt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken een ‘uiterste inspanning te verrichten’ om toch voor 1 juni de uitkomsten van het onderzoek naar het bestaansminimum in Caribisch Nederland en de kabinetsreactie daarop te presenteren.

Enkele weken geleden liet de bewindsvrouw weten de toezegging van haar voorgangster Jetta Klijnsma niet te kunnen waarmaken. Het onderzoeksbureau heeft het rapport weliswaar opgeleverd, maar Van Ark wil dat eerst de uit vertegenwoordigers van het rijk en de eilanden bestaande klankbordgroep het kan becommentariëren. Zij wil zich niet aan nieuwe deadline binden.

De Eerste Kamer legt zich daar niet bij neer. ,,De commissie voelt de urgentie om dit rapport en de bijbehorende kabinetsreactie zo spoedig mogelijk te kunnen beoordelen omdat bijna de voltallige Kamer (met uitzondering van de PVV) de regering reeds op 28 juni 2016 bij motie heeft opgeroepen ook voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba een sociaal minimum vast te stellen op basis van ijkbedragen voor het noodzakelijke levensonderhoud”, zo schrijft commissievoorzitter Ruard Ganzevoort in een vandaag naar Van Ark verzonden brief.

Als 1 juni niet haalbaar is willen de senatoren horen of dat komt omdat de eilanden meer tijd nodig hebben of dat er andere redenen zijn. Hoe dan ook: zij staan erop dat in dat geval het rapport uiterlijk op 1 juli wordt gepubliceerd.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo