Nieuws van Bonaire

Koninkrijk erkent uitslag verkiezingen Venezuela niet

Net terug uit Argentinië kon minister Blok in debat over Venezuela.

Door René Zwart©

Den Haag – Nederland en daarmee ook de andere landen van het Koninkrijk erkennen de uitslag van de presidentsverkiezingen in Venezuela van afgelopen zondag niet, zo heeft minister Stef Blok vandaag in een overleg met de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken verklaard. ,,Er was geen sprake van vrije en onafhankelijke verkiezingen”, aldus de bewindsman.

Blok beoordeelde de situatie in het buurland als ‘onthutsend, schrijnend en hartverscheurend’ en noemde Venezuela een interessante case voor economen om te zien hoe een economie door mismanagement in de vernieling wordt geholpen. Ten aanzien van de verwachte stroom vluchtelingen herhaalde de minister wat staatssecretaris Raymond Knops eerder deze week heeft gezegd: Nederland is bereid Curaçao en Aruba bij te staan met expertise, maar de landen blijven zelf verantwoordelijk voor de toelating en uitzetting van vreemdelingen.

Blok verwacht van de landen dat zij asielaanvragen zorgvuldig behandelen, maar gaat er vanuit dat het overgrote deel van de Venezolanen niet in aanmerking komt voor asiel omdat zij economische motieven hebben en dat landen dus het recht hebben ze terug te sturen. De bewindsman waagde zich niet aan het noemen van aantallen Venezolanen die nu al illegaal op de eilanden verblijven. Gevraagd om een reactie op de verwijten van minister-president Evelyn Wever-Croes van Aruba aan het adres van Nederland wees hij er op dat zij een rectificatie heeft verstuurd. Voorts weersprak hij met klem dat het toelaten van een omstreden consul op Aruba ook maar enig verband zou houden met de opheffing van de grensblokkade.

Venezuela stond overigens niet op de agenda van het overleg dat vooral over de situatie in het Midden-Oosten ging. De onrust in het buurland en de impact op de ABC-eilanden komen volgende week aan bod in een apart debat.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo