Nieuws uit Nederland

Premier Rutte is gearriveerd in St. Eustatius

Rutte sprak vanmiddag met enkele leden van de adviesraad die door Staatssecretaris Raymond Knops en Rijkscommissaris Mike Franco werd ingesteld. Foto: Sylvia de Leon
Rutte speaking to members of Social Advisory Council

Rutte sprak vanmiddag met enkele leden van de adviesraad die door Staatssecretaris Raymond Knops en Rijkscommissaris Mike Franco werd ingesteld. Foto: Sylvia de Leon

Door Harald Linkels

Oranjestad, St. Euatiatius- Premier Rutte is vanmiddag gearriveerd op de Franklin Delano Roosevelt luchthaven van St. Eustatius.

De premier werkt een relatief kort, maar vrij intensief programma af tijdens zijn reis naar het Bovenwindse eiland. De reis van Rutte is eigenlijke een uitgestelde reis die hij eerder zou maken om zelf de ravage van orkanen Irma en Maria en ogenschouw te kunnen nemen. Door spanningen met het kabinet van Premier Marlin, die niet zonder meer akkoord wilde gaan met de voorwaarden voor de Nederlandse hulp voor wederopbouw na het orkaangeweld.

De premier besloot nu alsnog een rondje langs de drie Bovenwindse eilanden te maken. Toch staat het bezoek van Rutte aan St. Eustatius niet op zichzelf. Het tweede grootste BES-eiland werd in februari onder direct bestuur van Den Haag geplaatst, nadat het lokale bestuur zichzelf, in de visie van Nederland, een brevet van onvermogen had gegeven. Den haag was van mening dat het lokale bestuur zich schuldig maakte aan onder meer wetteloosheid en willekeur.

In het kader van het direct ingrijpen werd de eilandsraad ontbonden en het bestuurscollege bestaande uit de Progressive Labour Party (PLP) van voorman Clyde van Putten, samen met het onafhankelijke raadslid Reuben Merkman naar huis gestuurd. Den Haag stelde vervolgens een rijkscommissaris aan in de persoon van oud-politicus Mike Franco.

Sinds de overname zijn Nederlandse bewindspersonen met grotere regelmaat op het eiland aanwezig. Vorige week werd het eiland ook al bezocht door staatssecretaris Raymond Knops, die daarbij vergezeld werd door minister van defensie, Ferdinand Grapperhaus.

Premie Rutte zal ook nog doorreizen naar Saba, om zich ook daar op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen na de voorbij razende orkanen. Voor beide eilanden is door Den Haag een aanzienlijk budget voor de wederopbouw ter beschikking gesteld.

Deel dit artikel