Nieuws van Bonaire

86-jarige kleinzoon neemt boek over de Abraham-dynastie in ontvangst

Auteur Trix van Bennekom overhandigt het eerste exemplaar aan Julian Abraham | Foto René Zwart

Auteur Trix van Bennekom overhandigt het eerste exemplaar aan Julian Abraham | Foto René Zwart

Door René Zwart©

Utrecht – In een volgepakte zaal van restaurant Luden in Utrecht heeft journalist Trix van Bennekom vandaag het eerste exemplaar van haar boek ‘Abraham, kroniek van een politieke dynastie’ aan de 86-jarige Julian Abraham overhandigd. Hij is de kleinzoon van de hoofdrolspeler in het boek en broer van de bekende Bonairiaanse politici Jopie en Toon Abraham.

Jarenlange zoektocht

Van Bennekom nam de aanwezigen – onder wie de jongste generatie Abraham – mee op haar jarenlange zoektocht naar de wortels van de in 1870 in het toenmalige Ottomaanse rijk geboren Julian. De familie wist weinig meer dan dat hij uit het tegenwoordige Libanon afkomstig was. De enige tastbare herinnering was een portret.

Van Bennekom wist samen met haar echtgenoot Han de Bruijne en een flinke portie vasthoudendheid via het internet, archieven en een bezoek aan Ellis Island bij New York het levensverhaal van opa, overgrootvader en betovergrootvader Abraham te reconstrueren.

Op de vlucht

Julian blijkt in 1896 via Frankrijk als emigrant in New York terecht te zijn gekomen waar hij twee jaar als marskramer werkte om zich vervolgens als koopman in Venezuela te vestigen. Een revolutie deed hem in 1903 besluiten zijn zaken op Curaçao voort te zetten. Hij trouwde er in 1907 en kreeg vier kinderen, maar zag zijn handel als gevolg van de Eerste Wereldoorlog instorten.

Toen in 1921 zijn huis beschadigd raakte door een windhoos verhuisde hij naar Bonaire waar hij in 1931 overleed. Zijn zoon Julio zorgde er als medeoprichter van de Partido Democratico Boneriano voor dat de naam Abraham al decennia onlosmakelijk verbonden is aan de Bonairiaanse politiek. Na Toon en Jopie is kleinzoon Clark thans de derde generatie die de PDB leidt.

Speciaal

‘Abraham’ is meer dan een biografie van een bijzondere, geëngageerde familie. Het boek vertelt de lezer ook veel over de eigenheid van Bonaire en over de soms moeizame relatie met Nederland. Maar wat het boek heel speciaal maakt is dat het de nazaten van Julian Abraham een opa en (bet)overgrootvader heeft gegeven.

Trix van Bennekom woont sinds 2005 op Bonaire. Zij is correspondent voor Elsevier. Eerder verscheen van haar hand ‘De tragiek van Bonaire’. ‘Abraham, kroniek van een politieke dynastie’ telt 400 pagina’s, inclusief 16 pagina’s met foto’s en documenten en is een uitgave van VanDorp Uitgevers.

De 86-jarige Julian Abraham bedankt Trix van Bennekom voor haar speurwerk naar zijn grootvader | Foto René Zwart

 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo