Nieuws van Bonaire

VNG vraagt Saba Nederlandse bestuurders les in crisisbeheer te geven

Om de aanvoer van bouwmaterialen mogelijk te maken werd als eerste de haven hersteld | Foto OLS

Om de aanvoer van bouwmaterialen mogelijk te maken werd als eerste de haven hersteld | Foto OLS

Door René Zwart©Den Haag – De wijze waarop Saba is omgegaan met de orkanen Irma en Maria wordt op het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten opgevoerd als een ‘les in crisisbeheer’. Gezaghebber Jonathan Johnson en beleidsmedewerker Fanny de Swarte zullen Europees Nederlandse bestuurders deelgenoot maken van de Sabaanse aanpak.

,,Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zullen nog jaren last hebben van de gevolgen van de orkanen. De schade is enorm, met name op Sint Maarten. Saba werd minder hard getroffen. Nederlandse gemeenten stelden geld en expertise beschikbaar voor de wederopbouw van de bovenwindse eilanden, maar het eilandbestuur was vanaf het begin aan zet. De gezaghebber van Saba legt uit hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op een ramp en hoe belangrijk respons is meteen erna. Hij zal stilstaan bij wat wij in Nederland hiervan kunnen leren”, aldus de aankondiging.

Het VNG-congres wordt op 26 en 27 juni in Maastricht gehouden. Het thema ‘Over Grenzen’ speelt in op de noodzaak dat lokale bestuurders grensoverschrijdende samenwerking zoeken om complexe uitdagingen aan te gaan op het gebied van klimaatverandering, woningbouw, economische ontwikkeling, transformatie sociaal domein, mobiliteit en veiligheid. Afvaardigingen van de Bestuurscolleges en Eilandsraden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba wonen het congres bij. De Bonairiaanse delegatie grijpt de reis naar Nederland aan om tevens (op 28 juni) gesprekken te voeren met de Tweede en de Eerste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties.

 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo