Nieuws van Bonaire

Ministerraad bespreekt beslaglegging bij Bopec

 

Door René Zwart©

Den Haag – De beslaglegging op de olieterminal Bopec op Bonaire plaatst zowel de lokale als de rijksoverheid voor een ‘groot vraagstuk’, aldus staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag na afloop van de Ministerraad. ,,Minister Wiebes en ik hebben de ministerraad bijgepraat over de beslaglegging. Wat wij gaan doen is zorgen dat er op Bonaire voldoende brandstof blijft want het allerbelangrijkste is dat de mensen verzekerd kunnen zijn van energie. Dat is voor de korte termijn geregeld. We zijn nu in overleg over een oplossing voor de lange termijn.”

Knops wilde niet ingaan op de achtergronden van het geschil tussen het Amerikaanse olieconcern ConocoPhilips en Venezuela dat in het voordeel van de eerste is beslecht. Om de door een arbitragehof toegekende vergoeding van 2 miljard dollar af te dwingen heeft ConocoPhilips her en der in de Cariben beslag gelegd op bezittingen van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA waaronder Bopec, maar ook de olievoorraden en vorderingen die het bedrijf heeft bij de raffinaderij op Curaçao en de terminal op Sint Eustatius. ,,De situatie heeft alles te maken met het handelen van de Venezolaanse regering. Ik ga daar geen commentaar op geven want dat draagt niet bij aan de oplossing”, aldus Knops die bevestigde dat er ook met de regeringen van Curaçao en Aruba overleg is over de kwestie.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo