Nieuws van Bonaire

‘Grote rol armoede in het recht op Bonaire’

Bij het afscheid van rechter Gérard van den Dungen | Foto GvdH

Door Gijs van den Heuvel | Caribisch Netwerk

Kralendijk – Een rechter die zich in zijn ruim anderhalf jaar op Bonaire heeft ondergedompeld in de gemeenschap en begaan is met achtergestelden. Met die kwalificaties van de hoofdofficier van justitie Henry Hambeukers en fietsmaat Ron Duchatteau mocht rechter Gérard van den Dungen donderdag met pensioen. Of zoals vicepresident Mauritsz de Kort van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie zei: ,,Je kunt je toga aan de pal’i koka hangen.”

‘De minderbedeelde jongeren zijn me het meest bijgebleven’

Armoede was de rode draad bij de mini-lezingen die hij voor zijn afscheid had georganiseerd met als thema ‘De Bonairiaanse achterkant van het recht’. Volgens Van den Dungen is een rechter op Bonaire een duizendpoot die met alle aspecten van het recht en de samenleving te maken krijgt. Hij is immers de enige rechter. Zijn conclusie is dat maatschappelijke omstandigheden een grote rol spelen in de rechtszaken die, vaak na een lange voorgeschiedenis: ,,De minderbedeelde jongeren zijn me het meest bijgebleven.”

Armoede heeft te maken met gebrek aan onderwijs en huisvesting en veroorzaakt een gevoel van toenemende onveiligheid. Sinds 2010 is de armoede op Bonaire toegenomen, daarover is iedereen het eens. Vaak wordt naar Nederland gewezen. ,,Ook Nederland wist niet goed hoe aan de nieuwe status inhoud te geven”, zei de rechter. Maar Bonaire kan veel zelf doen en doet dat niet.

‘Bonaire moet het wel zelf doen’

Van den Dungen wil het positieve benadrukken, ook in de bepaling in de Grondwet dat wetten en regels kunnen worden aangepast aan de bijzonder omstandigheden op de BES-eilanden. ,,Er wordt steeds benadrukt dat Nederland daarmee de uitkeringen en het voorzieningenniveau laag houdt. Draai het om. Het maakt voor Bonaire ook juist meer mogelijk. Bonaire moet het wel zelf doen.”

Ook de gastsprekers benadrukten de rol van de bestuurders van Bonaire en dat meer samenwerken loont. In het onderwijs en de zorg zijn de resultaten zichtbaar. Scholengemeenschap Bonaire (SGB) introduceert volgend schooljaar een volwaardige afdeling voor voortgezet speciaal onderwijs.

 

Deel dit artikel