Nieuws van Bonaire

Debat over weigering Knops FCB rijksgarantie te geven voor bouw sociale woningen

 Door René Zwart

 

Den Haag – De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties laat het besluit van staatssecretaris Raymond Knops de Fundashon Cas Bonairiano (FCB) geen rijksgarantie aan te bieden voor de bouw van betaalbare volkswoningen niet zonder slag of stoot voorbijgaan.

De weigering van de bewindsman is bij de FCB hard aangekomen. Directeur Ben Oleana leefde in de veronderstelling eindelijk iets te kunnen doen aan het schrijnende tekort in de sociale huursector door met behulp van de Nederlandse organisatie ‘Maatschappelijk Financieren’ tegen een gunstige rente te lenen. Knops liet de FCB twee weken geleden per brief echter weten dat de eilandelijke overheid niet gerechtigd is de benodigde garantie te verstrekken. Het Rijk zou dat wel kunnen, maar de staatssecretaris voelt daar blijkens zijn brief niets voor. Hij heeft liever dat de FCB gaat samenwerken met een corporatie in Europees Nederland. De Groenlinks-Kamerleden Liesbeth van Tongeren en Linda Voortman hebben zoals eerder bericht schriftelijke vragen over de weigering gesteld. Los daarvan is de kwestie ook toegevoegd aan de agenda van het algemeen overleg dat de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties op 17 mei heeft met Knops.

Oleana is overigens niet alleen teleurgesteld in Den Haag, hij hekelt ook de bezuinigingen van de lokale overheid op het budget van de FCB waardoor het steeds moeilijker wordt huren betaalbaar te houden voor de minst draagkrachtigen.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo