Nieuws van Bonaire

Curaçaose zangeres Izaline Calister ontvangt koninklijke onderscheiding

Curaçaose zangeres Izaline Calister ontvangt koninklijke onderscheiding

GRONINGEN – Izaline Calister (49) wist niet wat haar overkwam toen ze donderdag nietsvermoedend het gemeentehuis van Groningen binnen stapte. Daar werd de Curaçaose componist en zangeres verrast door burgemeester Peter den Oudsten en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Calisters onderscheiding is bijzonder, want zij is een van de weinige vrouwen met een migratieachtergrond die vandaag een lintje ontvangt. In totaal hebben vandaag 2900 mensen een lintje ontvangen.

Door Natasja Gibbs

Koninklijke onderscheidingen kun je niet voor jezelf aanvragen en krijg je ook niet zomaar. Daarvoor moet je worden voorgedragen bij de gemeente. In het geval van Calister hebben de Antilliaanse belangenorganisatie OCaN en de Vereniging Antilliaans Netwerk dat gedaan. “Wij vinden het heel belangrijk dat ook Antilliaanse Nederlanders erkenning voor hun werk krijgen. Izaline Calister is zo iemand die veel heeft bijgedragen”, vertelt OCaN-voorzitter, John Leerdam. “Ze heeft enorm veel betekend voor de bekendheid en emancipatie van de Antilliaanse cultuur in het koninkrijk.”

Het gebrek aan diversiteit in de onderscheidingen baart ook Leerdam zorgen: “Om die reden blijven we ons ook inzetten om de lijst iedere keer weer aan te vullen met Antilliaanse Nederlanders.” Maar iemand aandragen betekent niet automatisch dat diegene ook een lintje krijgt. Daarvoor moet je aan een aantal eisen voldoen en minimaal tien jaar vrijwilligerswerk hebben gedaan.

Gelukkig voor Calister bestond er over haar benoeming geen enkele twijfel: “Haar werk vormt een verbinding tussen het landsdeel Nederland, Curaçao, Aruba en Bonaire”, aldus de  burgemeester Den Oudsten. “Haar liedjes worden meegezongen op de Antillen en bij Antillianen in Nederland. Daarmee draagt zij bij aan de emancipatie en bekendheid van het Papiaments in Nederland en daarbuiten.”

Over Izaline Calister

Grote bekendheid kreeg Calister op Curaçao met het behalen van de titel ‘Reina Di Tumba’ (Koningin van de Tumba) in 2001. Zij hield toen als ‘Koningin’ inzamelingsacties voor goede doelen. In 2009 ontving ze vervolgens voor haar album ‘Speransa’ (‘Hoop’) een Edison.

Ook is Calister lid van de Raad van Toezicht van DutchCulture en maakt zij regelmatig doormiddel van theaterproducties de pijnpunten binnen het Koninkrijk bespreekbaar. In de periode 2012-2016 was ze daarom ook lid van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk.

Calister reist regelmatig naar haar geboorte-eiland Curaçao, waar ze lessen en workshops geeft aan de jeugd.

Deel dit artikel