Nieuws van Bonaire

Basisschool Strea Briante wint finale UNICEF Kinderrechten Filmfestival

Willemstad – Op 14 april vond de finale plaats van het grootste Caribisch filmfestival voor kinderen. In bioscoop The Cinema’s in Willemstad werden de films vertoond die door basisschoolkinderen zelf waren bedacht en gemaakt. Tijdens de feestelijke ceremonie, die onderdeel was van het Curaçao International Film Festival Rotterdam, wonnen leerlingen van Strea Briante uit Bonaire de prijs voor de beste film.

Bij de finale van het UNICEF Kinderrechten Festival waren ook minister-president Eugene Rhuggenaath en gouverneur Lucille George-Wout aanwezig. Dit was dus dé kans voor de kinderen om aan de besluitvormers te laten zien welke kinderrechten zij belangrijk vinden en hoe dat in hun leven speelt.

De afgelopen maanden waren basisschoolleerlingen uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint- Eustatius en Saba druk bezig geweest met het produceren van een eigen film. Ze kregen daarbij hulp van een professionele filmcoach. De films die de kinderen maakten, gaan over het kinderrecht dat zij zelf belangrijk vinden. Uiteindelijk mocht per eiland de school met de beste film deelnemen aan de grote finale op Curaçao.

De finalisten waren afkomstig van zes scholen: het Colegio Santa Filomena (Aruba), Kolegio Strea Briante (Bonaire), het Fatima College (Curaçao), naschoolse opvang Mega D Youth Foundation (St. Eustatius), naschoolse opvang Child Focus (Saba) en Christian Hillside (St. Maarten). De leerlingen werden met veel glitter en glamour onthaald. Als echte filmsterren aanschouwden zij, samen met het grote publiek, hun acteerkunsten op het witte doek. Het bleef tot op het laatste moment spannend wie er met de prijs vandoor zou gaan. Er klonk dan ook een luid applaus toen de leerlingen van Kolegio Strea Briante werden uitgeroepen tot winnaar.

De kinderen van basisschool Strea Briante konden het haast niet geloven. Samantha (11 jaar) vertelt uitgelaten: ”Ik vond alle films mooi om te zien. Maar ik was zo blij toen de gouverneur van Curaçao vertelde dat onze school gewonnen had!” Haar klasgenoot vertelt geëmotioneerd vanaf het podium “Omdat wij van het speciaal onderwijs zijn, denken mensen vaak dat wij niet veel kunnen. Maar nu hebben wij het filmfestival gewonnen! ”

Met het Kinderrechten Filmfestival wil UNICEF op een actieve en creatieve manier kinderen bewustmaken van hun rechten. Sasja Bökkerink van UNICEF Nederland: “Door het maken van een film gaan kinderrechten écht leven. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ouders en leerkrachten die hun kinderen en leerlingen in een film zien schitteren.” De finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival was onderdeel van het Curaçao International Film Festival Rotterdam en werd mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Deel dit artikel