Bonaire

Verouderde strafwet BES hindert veroordeling seksuele delicten

De verouderde strafwet heeft in een concreet geval al geleid tot vrijspraak van een verdachte.
o-RAPE-WOMAN-facebook

De verouderde strafwet heeft in een concreet geval al geleid tot vrijspraak van een verdachte.

Door Harald Linkels

Kralendijk- Verouderde wetgeving op de BES-eilanden kan, in sommige gevallen, leiden tot vrijspraak van verdachten van seksuele delicten. Dat blijkt uit informatie verstrekt door het Openbaar Ministerie (OM).

Een concreet voorval dat heeft geleid tot vrijspraak van een verdachte is de zaak tegen de in Curaçao geboren verdachte A.W. Verdachte A.W. werd onlangs door de rechtbank op Bonaire vrijgesproken van seksuele handelingen met een vrouw die op dat moment onder invloed was en in staat van verminderd bewustzijn verkeerde.

Het Gerecht kwam tot dit oordeel omdat het op de BES eilanden (nog) niet strafbaar is om opzettelijk handelingen te plegen die bestaan uit of mede bestaan uit seksueel binnendringen van het lichaam met iemand die in staat van verminderd bewustzijn verkeert. Dit leidde ertoe dat de verdachte naar het oordeel van het Gerecht ook is, de verdachte moest worden vrijgesproken van de aan hem ten laste gelegde feiten. Wel merkte het Gerecht op de handelswijze van A.W. laakbaar te vinden.

Het voorval vond plaats op 8 juni 2017. Naar oordeel van het Gerecht is komen vast te staan dat de aangeefster zodanig onder invloed van drugs, al dan niet in combinatie met alcohol, verkeerde en niet in staat was haar wil te bepalen. Er is ook komen vast te staan dat de verdacht zich hiervan bewust was.

Rocargo

Wetboek van strafrecht niet aangepast aan moderne tijd
Met uitzondering van Bonaire, Sint Eustatius en Saba is in alle delen van het Koninkrijk het opzettelijk plegen van handelingen die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam met iemand die in staat van verminderd bewustzijn verkeert strafbaar.

In Nederland geldt dit al sinds 2002 en na de staatkundige veranderingen in 2010 zijn ook de verouderde wetboeken van strafrecht van de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten aangepast en grotendeels in lijn gebracht met het Nederlands Wetboek van Strafrecht.

Nederland, de wetgever van de BES-eilanden, heeft echter tot op heden geen aanleiding gezien het Wetboek van Strafrecht van de BES-eilanden aan te passen.

Het OM heeft het vonnis over de zaak tegen A.W. gedeeld waaruit op te maken valt op welke gronden het Gerecht kwam tot de vrijspraak voor betrokkene.

Deel dit artikel