Bonaire

Wereldbank staat in de startblokken om aan de slag te gaan op Sint Maarten

Wereldbank staat in de startblokken om aan de slag te gaan op Sint Maarten

Op 16 april wordt hier op het hoofdkantoor van de Wereldbank in Washington het contract voor de wederopbouw van Sint Maarten getekend | Foto WBG

Door René Zwart©

Washington – Een team van de Wereldbank staat in de startblokken om zodra het contract met de Nederlandse regering is ondertekend op Sint Maarten aan de slag te gaan met de wederbouw.

Op dit moment worden de laatste details over het beheer van het door Nederland te vullen Trustfund besproken, laat een woordvoerder van de Wereldbank vanuit Washington weten. De ondertekening van het contract zal op 16 april op het hoofdkantoor plaatsvinden.

De organisatie is volledig op de hoogte van de situatie die het wederopbouwteam zal aantreffen. ,,De bank heeft de regering van Sint Maarten de afgelopen maanden al geholpen om een ​​schadebeoordeling uit te voeren van de gevolgen van orkaan Irma en een nationaal herstel- en wederopbouwplan voor te bereiden”, aldus zegsvrouwe Christelle Chapoy. ,,Op dit moment assisteren wij bij het opzetten van een Recovery Bureau om de activiteiten voor herstel, wederopbouw en versterking van de weerbaarheid te begeleiden.”

De Tweede Kamer gaf staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties donderdag het groene licht om de onderhandelingen met de Wereldbank over het beheer van het wederopbouwfonds af te ronden. De Nederlandse regering heeft een eerste tranche van 112 miljoen euro klaar gezet. In totaal is er 470 miljoen gereserveerd. Een ander deel van de toegezegde 550 miljoen is ten dele reeds aan het early recovery programma en liquiditeitssteun aan de lokale overheid besteed. Zo’n 45 miljoen is opzij gezet voor onvoorziene uitgaven.

Christelle Chapoy: ,,De Wereldbank zal zijn wereldwijde kennis en expertise in wederopbouw evenals zijn ervaring in het Caribisch gebied inbrengen om de overheid op Sint Maarten te helpen bij het versterken van het managen van rampenrisico’s en het mobiliseren van privéfinanciering voor de wederopbouw.” De verwachting is dat de betrokkenheid van de Wereldbank zeker enkele jaren zal duren.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo