Bonaire

Geen concrete plannen voor luchtdienst Qatar-Curaçao

 

Geen concrete plannen voor  luchtdienst Qatar-Curaçao

Qatar Airways kan op de route Schiphol-Hato geen klanten van de KLM en TUI afpikken | Foto QA

Door René Zwart©

Den Haag – Er bestaan geen concrete plannen om luchtdiensten op te starten tussen Curaçao en Qatar.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken antwoordt dat op vragen van de Tweede Kamer over het luchtvaartverdrag dat Curaçao met het steenrijke golfstaatje wil sluiten, maar waarvoor het de instemming van het Nederlandse parlement nodig heeft.

Kamerleden uitten onlangs hun zorgen omdat zij vrezen dat het zwaar door de staat gesubsidieerde Qatar Airways het zogeheten open skies-verdrag met Curaçao zou kunnen benutten om de KLM en TUI te beconcurreren op de voor deze maatschappijen lucratieve route Schiphol – Hato Airport. Blok neemt die angst weg: bij een eventuele tussenstop in Amsterdam mogen alleen passagiers aan boord worden genomen als daarvoor door de Nederlandse regering toestemming is verleend.

Op de vraag waarom Curaçao een verdrag wil met Qatar antwoordt Blok: ,,Voor de connectiviteit van Curaçao is het afsluiten van bilaterale verdragen inzake luchtdiensten van groot belang. Het vastleggen van de luchtvaartrelatie tussen Curaçao en Qatar is bedoeld om handel, toerisme en investeringen te bevorderen. De rol die Curaçao kan gaan spelen in de Caribische regio op luchtvaartgebied vormt een belangrijk uitgangspunt voor het tot stand brengen van bilaterale verdragen inzake luchtdiensten zowel binnen de regio als daarbuiten.”

De bewindsman maakt er melding van dat Curaçao plannen heeft met nog veel meer landen luchtvaartverdragen aan te gaan: Belize, Canada, Colombia, Denemarken, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Finland, Gambia, Ghana, Griekenland, Guyana, Italië, IJsland, Jamaica, Jordanië, Koeweit, Luxemburg, Malta, Mexico, Nicaragua, Nigeria, Noorwegen, Oman, Paraguay, Portugal, Seychellen, Sierra Leone, Singapore, Spanje, Tanzania, Trinidad en Tobago, Tsjechië, Uruguay, de Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam, Zuid-Afrika, Zweden en Zwitserland.

Blok benadrukt dat Curaçao als autonoom land in het Koninkrijk het recht heeft te onderhandelen over bilaterale verdragen, maar dat het formeel sluiten ervan een zaak van het Koninkrijk is. In het geval van Qatar heeft de Curaçaose regering het verzoek eind vorig jaar aan de Rijksministerraad voorgelegd. De laatste stap in de goedkeuringsfase is dat de Tweede Kamer om instemming wordt gevraagd. Nu de minister de zorgen over mogelijke concurrentie voor de KLM en TUI heeft weggenomen mag worden verwacht dat die instemming er komt.

Rocargo
Deel dit artikel