Bonaire

Fee Wereldbank voor beheer wederopbouwfonds Sint Maarten valt iets lager uit

Fee Wereldbank voor beheer wederopbouwfonds Sint Maarten valt iets lager uit

Oud-staatssecretaris Frans Weekers is aangesteld als de Nederlandse Speciaal Vertegenwoordiger Wederopbouw Sint Maarten | Foto René Zwart

Door René Zwart©

Den Haag – De vergoeding aan de Wereldbank voor het beheer van het wederopbouwfonds ten behoeve van Sint Maarten pakt enkele miljoenen lager uit dan staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vorige week aan de Tweede Kamer berichtte.

Prijsvoordeel

De bewindsman laat in een aanvullende brief weten dat er een definitieve prijsafspraak is gemaakt met de Wereldbank voor het op te richten Trustfund dat door Nederland met 470 miljoen euro zal worden gevuld. Aanvankelijk wilde de Wereldbank een fee in rekening brengen van 5 tot maximaal 9%. Op aandringen van het ministerie van BZK heeft de Wereldbank zijn kostprijsberekening aangepast. ,,Hierdoor zal de vergoeding die Nederland moet betalen omlaag gaan waardoor er ten opzichte van de eerder aan uw Kamer gemelde inschatting een prijsvoordeel van circa 4,5 miljoen euro wordt verwacht”, aldus Knops. ,,De exacte omvang van de vergoeding is niet op voorhand vast te stellen omdat deze afhankelijk is van de wijze waarop de Wereldbank gedurende de looptijd van het Trustfund wordt ingezet.”

Weekers

1200

De bewindsman maakt in zijn brief tevens bekend oud-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers te hebben aangesteld als de Nederlandse Speciaal Vertegenwoordiger Wederopbouw Sint Maarten. Hij zal zitting nemen in de stuurgroep van het Trustfund die toezicht houdt op de uitvoering van het wederopbouwprogramma. Ook Sint Maarten levert een lid voor de stuurgroep.

Weekers is sinds 2016 bewindvoerder bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling in Londen. In 2014/2015 maakte hij deel uit van de Commissie Spies die de nieuwe staatkundige positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba evalueerde. Zijn rol bij het wederopbouwfonds, een parttimefunctie die op 1 mei aanvangt, is voorlopig voor twee jaar.

Debat

Zodra de handtekeningen onder het contract met de Wereldbank staan maakt Nederland een eerste tranche van 110 miljoen euro over naar het Trustfund zodat nog net voor het nieuwe orkaanseizoen een begin kan worden gemaakt met de wederopbouw. Maar eerst wil de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties nog van Knops de ins en outs van de deal met de Wereldbank horen. Dat debat vindt vanmiddag plaats.

1200
Deel dit artikel