Bonaire

Minister Stef Blok op weg voor kennismakingsbezoek

Als voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de VVD bracht Blok in 2011 al eens een bezoek aan de eilanden, zoals uit deze foto blijkt die NOS-verslaggever Joost Vullings destijds op zijn blog plaatste.

Door René Zwart©

Schiphol – Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is vanmorgen van Schiphol vertrokken voor een kennismakingsbezoek aan Sint Maarten, Aruba en Curaçao.

Het bezoek wordt donderdag in Willemstad afgesloten met het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen. De bewindsman zal dan met de premiers van de drie landen vooral spreken over de instabiele situatie in buurland Venezuela en de gevolgen die de ABC-eilanden ervan ondervinden zoals de groeiende stroom vluchtelingen en de eenzijdig door de regering in Caracas afgeroepen grensblokkade. In het interview met Blok dat wij vrijdag jl. publiceerden zei hij dat de landen er rekening mee moeten houden dat de blokkade wel eens heel lang kan gaan duren.

De minister wil ook van de landen horen waar hun prioriteiten liggen in het buitenlands beleid dat – zoals bekend – een koninkrijksaangelegenheid is. Op Sint Maarten laat hij zich informeren over de wederopbouw na orkaan Irma. Dat dossier heeft – vanwege de samenwerking met de Fransen, eventuele steun van de EU en de rol van de Wereldbank – een internationaal aspect.

Na afloop van de besprekingen met de premiers reist Blok door naar Colombia. Hij zal daar onder andere een ontmoeting hebben met zijn Colombiaanse collega Maria Angela Holguin. Met haar zal eveneens over de situatie in Venezuela worden gesproken. Op de agenda staat voorts het vredesproces in Colombia en de Nederlandse bijdrage daaraan. De minister gaat naar een van de re-integratie zones van de FARC in het noorden van het land om met eigen ogen te zien hoe de afspraken van het vredesakkoord worden uitgevoerd.

Het is niet het eerste bezoek van Blok aan de eilanden. In 2011 nam hij deel aan het fractievoorzittersbezoek aan de Caribische delen van het Koninkrijk.

Deel dit artikel