Bonaire

Waarschuwing voor kwallen in zee

STINAPA waarschuwt strandbezoekers voor kwallen in zee

STINAPA geeft aan dat er een hogere hoeveelheid kwallen in zee aanwezig is dan normaal voorkomt. Dit komt door een combinatie van plankton bloei, die kwallen aantrekt, en harde wind.  Omdat we nu in een periode zitten waar volgens traditie de bewoners van Bonaire en zo ook de toeriesten graag het strand bezoeken verzoekt STINAPA om hiermee rekening te houden. Er zijn verschillende soorten kwallen die in het water kunnen worden tegengekomen.

Portugees Oorlogsschip

Het is een neteldier met een met gas gevuld segment van zo’n 25 cm. Daarmee blijft het drijven en vangt het wind om te ‘zeilen’. Het Portugees Oorlogsschip heeft zeer dunne, tot 70 meter lange vangarmen. De prooi wordt gedood door met gif gevulde ‘harpoenen’ op de vangarmen. Gewoonlijk leeft het Portugees Oorlogsschip in kolonies ver op zee. Bij uitzonderlijke windrichtingen kunnen ze in de buurt van de kust komen. Een steek is bijzonder pijnlijk.

Bonaire Banded Box Jellyfish

De volle maan van volgende week is de periode voor paring van de kubuskwal Tamoya Ohboya. De kwallen paren in de avonduren dicht bij de kust. Zwemmen is dan niet aan te raden. Tamoya Ohboya is een doorschijnende ‘ballon’ die zijwaarts zwemt. De steek is zeer pijnlijk en kan gevaarlijk zijn. Elke maand worden in de eerste 10 dagen na volle maan wel wat exemplaren van Tamoya Ohboya bij Bonaire gesignaleerd.

Comb Jellyfish

Comb jellies zijn ovaalvormige kubuskwallen met helder gestreepte ‘kammen’ waarmee ze zichzelf voortstuwen. Deze kwallen steken niet. En: ze zijn geweldig voedsel voor zeeschildpadden!

De spot winged comb jelly geeft licht in het donker als er iets beweegt – zwaai je hand maar eens in de buurt. Een mooi gezicht!

Medische hulp en zelfhulp

Sinds zomer 2016 heeft het ziekenhuis op Bonaire protocollen voor beten en steken, inclusief die van kwallen. Zelfhulpmiddelen zijn heet zout water, azijn (let op: niet voor steken van het Portugees Oorlogsschip) en het middel Sting No More, verkrijgbaar bij duikwinkels en de apotheek. Niet gebruiken: urine, zoet water, krabben of wrijven.

Deel dit artikel