BES Eilanden

Stemadvies Hans Els: stem toch maar JA bij referendum

Els hoopt dat zijn stemadvies mensen toch doet overwegen te gaan stemmen in het referendum aanstaande woensdag. Photo: Hans Els.
Hans Els

Els hoopt dat zijn stemadvies mensen toch doet overwegen te gaan stemmen in het referendum aanstaande woensdag. Photo: Hans Els.

Door Harald Linkels

Rocargo

Kralendijk- Beleggingadviseur en voormalig gedeputeerde Caryl (Hans) Els maakt zich zorgen over het feit dat er op Bonaire bijna geen animo bestaat om te stemmen in het referendum van aanstaande woensdag, 21 maart 2018, over de Wet op de Inlichtingen – en Veiligheidsdiensten. Volgens Els zijn er toch wel redenen voor burgers op Bonaire om te gaan stemmen en om daarbij een ja-stem uit te brengen.

“We zijn nu eenmaal allemaal leden van het Koninkrijk, dus het gaat ons ook aan”, zegt Els. Els zegt dat Bonaire leeft in een warme en gezonde samenleving ver van geopolitieke wereld gebeuren en zeker ver van wereldwijd terrorisme. Hij zegt ook te hopen dat dat ook zo blijft. Toch is ook Bonaire niet immuun voor wat zich in de wereld afspeelt. “We hoeven CNN maar aan te zetten en we zien wat er gebeurt in de wereld”, stelt Els.

Volgens de welbespraakte advieur kan ook de bevolking op Bonaire niet naief zijn en denken dat wij onbeschermd kunnen blijven. “De wereld van de cyberaanvallen is bijvoorbeeld dichterbij dan menigeen denkt”, zegt Els die er op wijst dat een cyberaanval dat organisaties zoals het ziekenhuis of de lolkale overheidsorganisatie, grote schade en overlast voor de burger op kan leveren.

Els zegt dat hij snapt dat de nieuwe wet ook kan betekenen dat we een stukje democratisch recht in leveren. “Als burger in eerste plaats, als ex-voorzitter van de Commissie 2004, Ex gedeputeerde en iemand die de constitutionele thema’s volgt wil ik burgers op Bonaire toch adviseren om te gaan stemmen. ‘Nee’ stemmen is blijven hangen in de verleden tijd. ‘Ja’ stemmen betekent misschien een een tikkeltje democratie inleveren voor een grotere veiligheid winnen. Wij zullen in onze Rechtsstaat moeten vertrouwen dat er op een zuivere en heldere manier met bevoegdheden van de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten wordt omgegaan”, meent Els.

Burgers die een stemkaart hebben ontvangen kunnen op 21 maart a.s. hun stem uitbrengen van half 8 in de ochtend tot maar liefts 9 uur in de avond. Er kan overal gestemd worden, waar een stemlokaal is en dus niet perse in de buurt waar de stemgerechtigde woont. Op de website van de lokale overheid, www.bonairegov.com kan informatie worden gevonden over alle stemlokalen die woensdag geopend zullen zijn voor het uitbrengen van een stem in het ‘raadgevend referendum’.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo