Bonaire

Update situatie rondom het aangespoelde sargassum


Vandaag, woensdag 7 maart is er met man en macht gewerkt om de hoeveelheid aangespoeld zeewier te verwijderen uit de wateren op Sorobon en Lac. De oproep door natuurorganisatie Stinapa aan de bevolking van Bonaire om te komen helpen heeft gehoor gekregen.

Arjan de Wolf, directeur van Stinapa heeft de coördinatie in handen en geeft eerste prioriteit aan de gebieden waar de ondernemers en toeristen worden getroffen. Inmiddels zijn bedrijven als de Jong en Damascus met loaders en een vrachtwagen ter plekke om hulp te bieden. Creatieve vrijwilligers hebben meterslange rekken gemaakt om grotere hoeveelheden zeewier tegelijk te kunnen verwijderen.

De hulp wordt enorm gewaardeerd door de getroffen ondernemers, zo heeft de eigenaar van Sorobon Beach Resort een pasta maaltijd aangeboden aan de de ruim honderd vrijwilligers, brandweer en personeel van Stinapa die sinds half negen vanmorgen aan het werk waren. Ook morgen zal hij dit herhalen.

De eigenaresse van Jibe City geeft aan onder de indruk te zijn van de inzet van haar personeel en klanten die gezamenlijk aan het werk zijn. Aan de sfeer ligt het niet maar dat er veel meer hulp moet komen is overduidelijk. Met name machines zijn nodig.

De eigenaar van The Place zou graag meedenken aan een oplossing om deze situatie te voorkomen. Hij geeft aan dat met de moderne technologie het mogelijk moet zijn om op tijd maatregelen te treffen zodat het zeewier niet de baai in kan.

Stinapa gaat vanmiddag in noodoverleg met het OLB, is er sprake van dat ambtenaren vrij gaan krijgen om te gaan helpen en dat de grote vrijwilligersactie Bon Doet, welke vrijdag van start gaat extra oproepen gaat doen om mensen naar de getroffen gebieden te krijgen. Zodra hier meer duidelijkheid over is zal Bonaire.nu een update plaatsen.

Vele handen maken licht werk, ben je op Bonaire en heb je een paar uur, rij naar Sorobon en help mee!

 

 

 

Deel dit artikel