Bonaire

Knops: Geen sprake van neokolonialisme

Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vindt het een zwaktebod als Nederland vanuit de Caribische delen van het Koninkrijk neokolonialisme wordt verweten. Hij zegt dat vandaag in een interview met de Telegraaf.

In reactie op de beschuldiging van de Statiaanse politicus Clyde van Putten dat het kabinet Rutte ‘moderne slavernij’ oplegt, antwoordt de bewindsman: „Ik vind het echt een zwaktebod van hem om dit soort dingen op te voeren. Dat hij zegt dat ze daar gedomineerd worden door de Nederlanders. Gedomineerd? We horen bij elkaar en wij proberen respectvol met elkaar om te gaan. We grepen in om goed bestuur te waarborgen. Zodat de mensen daar juist beter af zijn. Dat is waar het ons om te doen is.”

Rocargo

Knops neemt afstand van de stelling die de interviewers aan hem voorleggen dat het op de eilanden ‘een rommeltje’ is: „Het helpt meestal niet als je in generale termen spreekt. Want ik ben ook heel veel mensen tegengekomen op de eilanden, zowel in het bestuur als in het maatschappelijk middenveld, die daar verre van staan. Het gaat ook om zes eilanden, hè. Ze zijn allemaal verschillend en hebben allemaal hun eigen problematieken en uitdagingen.”

Dat er op de eilanden een andere bestuurlijke mores bestaat dan in Europees Nederland heeft volgens Knops te maken met de geografische ligging op een knooppunt van onder meer internationale drugshandel en smokkel. Op de vraag of de ‘mentaliteit van de bevolking’ wellicht ook van invloed is, zegt hij: „Uiteraard. Het is ook een stukje cultuur, het is ook historie. Wat wij corruptie noemen of problemen met integriteit, is daar veel meer de manier waarop men met elkaar omgaat. Overal waar kleinschaligheid is, spelen dit soort dingen.”

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo