Bonaire

Internationale dag van het oor en het gehoor (World Hearing Day) – 3 maart

Kralendijk – Zaterdag 3 maart is de dag om extra aandacht aan uw oren te schenken. Deze dag is door de World Health Organisation (WHO) uitgeroepen tot Internationale dag van het oor en het gehoor. Goed horen is een onmisbare functie in de communicatie tussen mensen. Door de WHO weten we dat wereldwijd 360 miljoen mensen  aan gehoorproblemen lijden. 60% daarvan had voorkomen kunnen worden. Kijken we naar de bevolking in het algemeen, dan krijgt 10 tot 25 procent van de mensen minstens 1 keer in zijn leven te maken met oorsuizen door bv. het luisteren naar te luide muziek.  Bij 4 procent gaat dat oorsuizen niet meer over!

We weten dat er veel bedreigingen zijn voor het oor. De geluiden van de carnavalsoptochten dreunen nog na. Gelukkig waren toen veel mensen zo verstandig om de oren van zichzelf en hun kinderen te beschermen met oordoppen. Nog een grotere bedreiging voor het gehoor vormt het luisteren naar harde muziek via oortelefoon of koptelefoon, zeker als je dat vaak doet. 

Fundashon Kuido pa Bista i Oido (FKBO) is al sinds 1983 actief op Bonaire met de zorg voor mensen met problemen met gezichtsvermogen en gehoor. Door te adviseren, te begeleiden en ondersteunen in de vorm van bijvoorbeeld het geven van gebarentaal lessen, kunnen mensen die slecht horen toch participeren aan de samenleving. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen.

Het thema voor 3 maart a.s. is: “Hoor de toekomst … en bereid je erop voor!” De Afdeling Publieke Gezondheid van het Openbaar Lichaam Bonaire heeft daarom samen met de FKBO de volgende tips voor u om het gehoor goed te houden:

  • Houd afstand van geluidsbronnen zoals boxen. Ga nooit dichter dan 2 meter voor de geluidsbron staan. Na een feest of optreden met veel lawaai kan je je oren best 24 uur laten rusten en dus even geen muziek luisteren.
  • Gebruik voor muziek luisteren op smartphone of tablet liever een koptelefoon dan een kleine oortelefoon, en zet het geluid op max 60%. Vooral voor kinderen is dat belangrijk. Een jong oor is erg gevoelig voor lawaai omdat het oorkanaal veel kleiner is. Oortelefoons zijn daardoor vaak te groot. En een klein kind ervaart geluid luider dan een ouder kind of een volwassene. Door nu de oren te beschermen kunnen latere gehoorproblemen voorkomen worden.

Om extra aandacht te schenken aan het belang van goed horen organiseert de FKBO in samenwerking met het Plataforma Integrashon Total op zaterdag 3 maart van 10 tot 12 uur een lezing bij hotel Courtyard Marriott, zaal Piet Mondrian A., met als thema: “Het signaleren van gehoorverlies bij kinderen” Gratis entree, aanmelding vooraf gewenst bij FKBO. “ Hear the future… and prepare for it”.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo