Bonaire

Gestechel over wegennet; druk neemt toe

Foto Jolanda Strik
Druk op lokale overheid neemt toe, de wegen zijn te gevaarlijk

Foto van de actie in oktober door J. Strik

Door Harald Linkels

Kralendijk- Hoewel er onder de bevolking al langer wordt gemord over de staat van de wegen op het eiland, lijkt de kritiek nu toch wel langzamerhand het kookpunt te bereiken.

Afgelopen weekeinde stuurde de Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) al een brandbrief aan gezaghebber Edison Rijna. De MPB wees op het feit dat de rechter in Nederland recent een gemeente aansprakelijk hield voor een ongeluk dat te wijten was aan een slecht onderhouden weg.

“Er is geen onderhoud en het Bonairiaanse eilandsbestuur doet helemaal niets en voorziet de bevolking van Bonaire ook niet van informatie”, aldus de brief van de MPB aan Rijna. Volgens de MPB lopen inwoners dagelijks schade op aan hun auto, maar de situatie kan nog erger worden als vanwege de staat van het wegdek een ernstig ongeluk plaatsvindt.

De staat van het wegennet is ondernemer Henry Verhoef al langer een doorn in het oog. Verhoef startte in oktober 2017 een ludieke actie waarop hij op een zondagmorgen bloemen plaatste in alle gaten in Kralendijk en hier een video van plaatse op het internet. Volgens Verhoef reageerde de lokale overheid met een belofte dat er hard gewerkt werd aan een wegenplan en dat dit plan in februari van dit jaar bekend gemaakt zou worden aan de bevolking.

Inmiddels is via www.change.org ook een online petitie opgestart om iets aan de staat van de wegen te doen. De online petitie werd inmiddels al meer dan 2000 keer getekend.

Gedeputeerde James Kroon, binnen het Bestuurscollege verantwoordelijk voor het onderhoud van wegen, heeft inmiddels contact opgenomen met Verhoef voor een persoonlijk gesprek.

Volgens andere -nog onbevestigde- berichten op Facebook, zou er inmiddels inderdaad sprake zijn van een plan voor een aanvang van de werkzaamheden. Zo zou het BC voorbereiding treffen om de ergste gaten te vullen in tenminste 19 wegen op het eiland, terwijl op anderen plekken wateroverlast zou worden aangepakt.

Toch lijken de gebruikelijk lapmiddelen zoals het befaamde “noodherstel” aan wegen de nood niet meer te ledigen en zal er spraken moeten zijn van een meer structurele aanpak en een aanzienlijke investering om de situatie van de wegen op een hoger plan te tillen. Overigens is de start van de werkzaamheden deels afhankelijk van het weer: bij teveel regen is het oplappen van de wegen een welhaast onmogelijke zaak.

De online petitie kan hier nog worden getekend: HIER de petitie tekenen.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo